Zeehonden helpen met ademhaling
Zeehonden helpen met ademhaling
woensdag 11 januari 2012
Ondernemer Han Franssen uit Leidsche Rijn helpt mensen met ademhalingsproblemen. Zijn speciale percussietherapie was tot voor een paar jaar geleden onbekend in Nederland. Totdat hij het moest toepassen op de zeehonden van Pieterburen.
De eigenaar van AllMedical bv werkte zelf bijna twintig jaar als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen in de regio. Vijftien jaar geleden nam hij de stap om voor zichzelf te beginnen.
Hoe gaat dat, van verpleegkundige naar ondernemer?
“Ik kreeg op een gegeven moment een nieuwe functie tussen inkoper en gebruiker, waardoor ik direct contact met de industrie kreeg. Ik signaleerde een probleem. Bedrijven kunnen vaak niet leveren wat de arts precies wilt, of snappen het niet precies. Toen is er bij mij een licht aangegaan.”
En daar ben je toen met AllMedical bv op ingesprongen?
“Met AllMedical bv zoeken we naar oplossingen op het gebied van zorg. We zijn daarbij vooral toegespitst op ademhalingsproblemen. Als iemand extra zuurstof of lucht nodig heeft zoeken wij voor een oplossing. Van complexe intensive care, tot apparatuur in operatiekamers. Van disposables zoals zuurstofslangetjes, en –kapjes tot beademingsslangen. We kijken daarbij vooral naar de achterliggende problemen.”
Hoe bedoel je?
“Als iemand zuurstof tekort komt, dan geef je hem zuurstof. Je neemt het probleem hiermee niet weg. Het wezenlijke probleem ligt dieper, bijvoorbeeld het slijm in de longen. Vaak lukt het een patiënt niet om dat op te hoesten. Dat slijm moet er dus uit. Daar hebben wij een therapie voor ontwikkeld. De percussietherapie werd al wereldwijd toegepast, alleen Nederland was nog een blinde vlek.”
En die therapie moest je dus toepassen op zeehonden?
“Ik kreeg drie jaar geleden en belletje van iemand uit het leger. Die vroeg om grote hoeveelheden van een medicijnenvernevelaar, die wij hadden ontwikkeld. Hij zei dat het voor het zeehondencentrum in Pieterburen was. Ik kreeg het telefoonnummer van Lenie ’t Hart, maar het gevoel overheerste dat ik in de maling werd genomen. Toen ik belde kreeg ik inderdaad Lenie aan de lijn. Zij legde mij uit dat veel zeehonden last hadden van parasieten in de longen, longwormen. Omdat het water van de Waddenzee zo vervuild is, is de weerstand van de zeehonden erg laag. Daardoor heeft de longworm vrij spel. Toen ik dit hoorde dacht ik meteen aan de nieuwe therapie waar ik me op dat moment net in verdiepte, daar haalden we slijm weg bij mensen. Waarom niet bij zeehonden?”
En hoe ging dat?
“Nadat Lenie het eerst bij zichzelf en een aantal dokters had uitgeprobeerd voerden we de percussietherapie uit. Daarbij zetten we met de machine kleine luchtstootjes om naar grote slokken lucht. Zo kom je achter het slijm dat diep in de longen zit. Het lastige was dat ik nog nooit een zeehond van zo dichtbij had gezien. Maar het was een succes, onder meer dankzij een beademingskap die ik speciaal voor de zeehonden liet ontwikkelen. De operatie in Pieterburen werd gefilmd door een Belgische cameraploeg die er beelden voor maakte.”
Dat Belgische programma werd gezien door een intensivist in Maastricht. De arts belde met het zeehondencentrum, en kwam zo bij Franssen terecht. Hij had een patiënte van een jaar of negen met taaislijmziekte, waarvan ze de longen maar niet schoon kregen. Met de percussietherapie van Franssen lukte dat meteen. Sindsdien ging het balletje rollen.
Artsen en verpleegkundigen weten hem te vinden met patiënten die moeilijk te helpen zijn. Zo heeft Franssen inmiddels een groep patiënten opgebouwd, die hij direct behandelt met de therapie, meestal mensen met COPD of taaislijmziekte. Met AllMedical bv kijkt hij naar de mogelijkheden voor een eigen kliniek met name omdat ziekenhuizen en artsen erg traag reageren. De patiënten voelen zich niet gehoord en zoeken een oplossing.
Interview voor ondernemersrubriek lokale krant Ons Leidsche Rijn