Verbreek de stilte voor LHBT’ers wereldwijd

Artikel naar aanleiding van IDAHOT2020 op OneWorld.

Discriminatie van en geweld tegen LHBT’ers is wereldwijd aan de orde van de dag. Door de Covid-19 pandemie is dat er niet beter op geworden. Maar hoe krijg je daar verandering in? Door aandacht ervoor te vragen. Dappere activisten en online media in Afrika laten ons zien hoe de stilte kan worden verbroken.

Op 17 mei vragen we wereldwijd aandacht voor homofobie, discriminatie en homohaat op IDAHOT (International Day Against Homophobia, Biphobia, and Transphobia).

Corona

Dat dit hard nodig is blijkt wel weer uit een rapport van The Centre for Human Rights van de University of Pretoria in Zuid-Afrika, over de impact van de Covid-19 pandemie op LHBT’ers in Afrika.

Vanwege hun seksualiteit lopen LHBT’ers tijdens de coronacrisis aan tegen beperkte toegang tot opvang en gezondheidszorg en krijgen ze te maken met bedreigingen in vijandige en homofobe lockdown omgevingen. Ook problemen als geestelijke gezondheid, sociale discriminatie en geweld zijn toegenomen in de coronacrisis, aldus het rapport. Het roept Afrikaanse regeringen op om de toegenomen kwetsbaarheid van LHBT’ers in de loop van de pandemie te erkennen en maatregelen te nemen om die kwetsbaarheid te voorkomen of te beperken.

Love Matters Naija

Het past bij het wereldwijde thema van IDAHOT 2020: #BreakingTheSilence. Vanuit Nigeria brengt Love Matters Naija,  een project van RNW Media, de moeilijke positie van LHBT’ers s in Nigeria aan het licht. Deze digitale community levert betrouwbare informatie en media over liefde, seks en relaties aan jongvolwassenen.

Homoseksualiteit is in Nigeria zeker taboe en LM Naija probeert voorzichtig meer openheid en begrip voor LHBT’ers te creëren met content zoals deze ‘vox pop’ video op hun Facebook pagina. Zulke content kan een positieve manier zijn om mensen te stimuleren na te denken over hun mening over dit soort onderwerpen. Moderatoren zorgen voor discussie en gaan met een respectvolle manier om met mensen die negatieve opmerkingen achterlaten. Door hen vragen te stellen of een andere mening te geven in plaats van de opmerkingen meteen te sluiten.

Uit huis gejaagd

Samen met Equality Triangle Initiative (ETI) schreef het platform een rapport over de problemen waar LGBT’ers tegenaanlopen als het gaat om huisvesting. Zo blijkt dat lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders vaak uit hun huis worden gezet of weggejaagd vanwege hun seksuele geaardheid. Zo vertelt student Bayo in het rapport dat toen hij een vriend uitnodigde bij hem thuis, ze werden aangevallen door de buren, omdat ze dachten dat hij homo was. Een jonge vrouw vertelt hoe zij en haar vriendin werden verkracht door zes mannen omdat ze lesbisch zijn. De groep werd ingehuurd door haar huisbaas die hen had zien kussen en wist dat ze samenwoonden.

Om dit soort misstanden te voorkomen pleiten Love Matters Naija en ETI onder meer voor de invoering van een antidiscriminatiewet die het recht op huisvesting voor alle Nigerianen moet waarborgen. Deze wet verbiedt verhuurders om huurders te ondervragen over hun seksualiteit en geslacht, en beschermt hun recht op privacy. Love Matters Naija overhandigde het rapport aan Leilani Farha, speciaal VN-rapporteur voor het recht op huisvesting. Zij nam delen ervan mee in haar eigen rapport dat ze presenteerde aan de VN en aan de Nigeriaanse regering.

The Rustin Times

Love Matters Naija ondersteunt ook het werk van een ander platform, The Rustin Times actief. Deze site is opgezet door activisten die ‘verhalen vertellen die gedeeld moeten worden’ en die de maatschappij meer wil betrekken bij LHBT’ers. Dat doen ze uit veiligheidsoverwegingen anoniem.

Een voorbeeld van wat voor effect het verbreken van de stilte kan hebben was afgelopen maart te zien. Op social media lekte een filmpje uit over de moord op een homoseksuele man in Nigeria. Toen juist de daders door verschillende media als slachtoffers werden geportretteerd leidde dat enorme ophef.

De hashstag #EndHomophobiainNigeria werd trending en een groot aantal mensen deelden op social media eigen ervaringen met geweld en homohaat. Op Change.org is een petitie gestart om de Nigeriaanse politie ertoe te zetten actief onderzoek te doen naar de moord. The Rustin Times had hierbij ook een actieve rol. Op 17 mei voert het platform de campagne #ChooseLoveNigeria.

Het zijn eerste stappen om het lot van LHBT’ers in landen als Nigeria te verbeteren. En dat begint met het verbreken van de stilte.

Lees meer over het succes van Love Matters Naija op de website van RNW Media.
Dit artikel is gepubliceerd op OneWorld.

You may also like