Appels en peren

Elke dag werken 33 mensen bij Nuffic aan het waarderen van diploma’s van studenten en alumni uit de hele wereld. Dit jaar viert de afdeling Onderwijsvergelijking haar zestigste verjaardag.

Hoe zit het met de onderwijsachtergrond van de Mexicaanse student die aan de Universiteit van Twente een master Bedrijfsinformatica wil gaan doen? Of hoe zit het met het vwo-diploma van mijn dochter? Geldt dat wel in de VS, waar ze wil gaan studeren? Of wat doe je als vluchteling als je hier wilt studeren, maar je hebt geen studiebewijs meegenomen op je vlucht?

‘Wij adviseren alleen maar’

Sinds 1958 kunnen onderwijsinstellingen, werkgevers, maar ook particulieren terecht bij
Nuffic om diploma’s te laten waarderen, of beter gezegd te laten vergelijken met het Nederlandse onderwijssysteem. “De beslissing over wat het waard is, laten we over aan de instantie zelf”, legt teamleider Bas Wegewijs uit. “Wij adviseren alleen maar. De ministeries, werkgevers, onderwijsinstellingen of DUO bepalen of een diploma geldt.”

Naast de adviezen op aanvraag maakt Nuffic ook uitgebreide beschrijvingen van onderwijssystemen in andere landen. Met die informatie kunnen admissions officers van instellingen zelf diploma’s waarderen. Daarnaast zijn de meest voorkomende diploma’s online te vinden in de Wizard, een tool waar bijvoorbeeld ook buitenlandse middelbareschooldiploma’s te vinden zijn die kunnen worden vergeleken met Nederlandse diploma’s.

Lees het hele verhaal in pdf.

You may also like