Burgemeester nog niet in afscheidsstemming
Op 1 januari legt burgemeester Annie Brouwer-Korf na 8,5 jaar haar ambt in Utrecht neer. Van probleemwijken, reltoeristen tot junks rond het station en voetbalgeweld bij de lokale FC. Ze maakte het als burgemeester allemaal mee.
Haar kordate aanpak van zaken verdiende het respect van zowel de Domstedelingen als medebestuurders in het land. ‘Als je kijkt wat ik in 8,5 jaar in Utrecht heb opgebouwd, dan kan ik wel zeggen dat ik het erg netjes achterlaat voor mijn opvolger.’
De laatste maanden van uw termijn als burgemeester kennen de nodige drukte. Is er wel sprake van rustig afscheid nemen?
Brouwer: “Nee. Het is zo hectisch de afgelopen tijd. Ik heb niet het gevoel in een afscheidsperiode te zitten. Kijk alleen al eens naar het afgelopen jaar wat we hebben meegemaakt: het trapincident, Ondiep, een hijskraan in het Universiteitsgebouw, uitgevallen treinen en chaos op het station. En nu dus weer publicitair veel aandacht voor Kanaleneiland. Kortom, er is nog zoveel te doen. Het houdt me behoorlijk van de straat. Ik ben eigenlijk nog niet zo veel bezig met wat er na 1 januari komt. Ik werk nu eerst tot aan die datum. Je kunt niet alles tegelijk.”
En natuurlijk niet te vergeten het burgemeestersreferendum, waarmee uw opvolger moest worden gekozen. Hoe kijkt u terug op het hele verloop daarvan?
“Het heeft ons de nodige hoofdbrekens gekost. De procedures zijn allemaal volgens het boekje gegaan. En dan komen er twee kandidaten van dezelfde partij als beste uit de bus. Inmiddels is gebleken dat de bevolking dat moeilijk begrijpt en daar niet aan mee wil doen, dat blijkt wel uit de opkomst van minder dan 10%. Er waren natuurlijk zeven stadskandidaten, die uit zichzelf de nodige publiciteit wisten te halen. Als de vertrouwenscommissie dan twee kandidaten kiest van buiten de stad en ook nog eens van dezelfde partij, dan denkt de bevolking aan doorgestoken kaart. Ik heb veel reacties erover gekregen in brieven, mails en op straat. ‘Kun je niet blijven?’, vroegen ze. Dat is wel weer vleiend. Het grappige is wel dat het tijdens de sol- licitatieprocedure heel belangrijk is van welke partij je bent, maar dat als je eenmaal geïnstalleerd bent niemand het meer over je partijachtergrond heeft. Als burgemeester moet je je boven en tussen alle partijen begeven.”
Lees het hele artikel in pdf.