‘We buigen niet voor intimidatie’

Burgemeester Jos Wienen durfde op te treden tegen de ondermijnende criminaliteit in zijn stad Haarlem, maar betaalde daar een prijs voor. Vorig jaar september werd hij na ernstige bedreigingen streng beveiligd. Nu de dreiging is afgenomen deelt hij zijn ervaringen op de Dag van de Stad. ‘We moeten op onze post staan en geen ruimte bieden aan criminaliteit.’

Burgemeester Wienen.

Hoe was het om te leven met zulke zware beveiliging?
“De beveiliging was zo georganiseerd dat ik als professional mijn werk kon blijven doen. Dat was goed geregeld. Als mens is het echter wel vervelend. Mijn privéleven werd stap voor stap gepland, ook voor de mensen om mij heen. Er was geen ruimte meer voor spontaniteit. Je woont niet meer in je eigen huis, tussen je eigen spullen en tussen de mensen waarmee je verbonden bent.”

Wat voor impact heeft de bedreiging en de beveiliging gehad op uw besluiten op uw werk?
“Het heeft me er des te meer ervan overtuigd om mensen de voet dwars te zetten die geweld gebruiken (of dreigen dat te doen) als methode om hun zin te krijgen. Om hen duidelijk te maken dat je zo je zin niet krijgt. Voor mensen die deze methodes gebruiken is er in onze samenleving geen plaats. Iedereen moet zich aan deze regels houden, dus ook zij. We hebben gezien wat er kan gebeuren als verschillende groepen vetes met elkaar uitvechten, inclusief liquidaties. Dat komt nog dichterbij als de dreiging geldt voor overheidsfunctionarissen, of het nu politiemensen zijn of burgemeesters. Wat mij betreft staan we daar pal tegenover. We buigen niet voor intimidatie. Daarin zijn we als overheid vastbesloten.”

Lees het hele artikel op Agenda Stad.

You may also like