‘Kraamzorg zit vast in vicieuze cirkel’

De kraamzorgsector verkeert in zwaar weer: bijna alle kraamzorgorganisaties in Nederland draaien verlies en dit lijkt allemaal alleen maar erger te worden. De tarieven moeten omhoog om de vicieuze cirkel waarin de sector zich bevindt te doorbreken, stelt Corina Munts van de brancheorganisatie Bo Geboortezorg.

Dat de financiële situatie van kraamzorgorganisaties in Nederland niet al te rooskleurig is, was al langer bekend. Maar niet waar de pijnpunten precies zitten en hoeveel organisaties het moeilijk hebben. Financieel managementbureau SIS Finance deed daarom in opdracht van Bo Geboortezorg een onderzoek naar vijftien kleine, middelgrote en grote kraamzorgorganisaties over de boekjaren 2016 en 2017. Daarnaast heeft SIS Finance gesprekken gevoerd met organisaties, verspreid over heel Nederland.

Gehele sector loopt een risico

Dat nu blijkt dat nagenoeg alle organisaties verlies draaien kwam als een schok, vertelt Munts. ‘We zijn heel erg geschrokken dat het door de hele sector heen speelt, ongeacht grootte en werkgebied. Dat is heel zorgelijk. De gehele sector loopt dus een risico. Over een aantal organisaties maken we ons echt zorgen. We hebben onze leden opgeroepen niet te lang te wachten met de noodklok luiden. Maar het ligt natuurlijk ook gevoelig. Het zijn ondernemers, die concurrent zijn van elkaar. Die willen niet zo snel de vuile was buiten hangen.’

Maatschappelijke betrokkenheid

Uit het onderzoek blijkt dat het onder meer aan de grote maatschappelijke betrokkenheid van de kraamzorgorganisaties ligt dat ze nog net het hoofd boven water kunnen houden. ‘Als ondernemer zou je maatregelen moeten nemen als je zaak slecht draait’, legt Munts uit. ‘Je moet ervoor zorgen dat het tijd wordt gekeerd als je verlies draait. Maar de kraamzorgondernemers hebben ook te maken met een zorgplicht die hen is opgelegd door verzekeraars.’ De zorgplicht geldt omdat kraamzorg in het basispakket zit.

Lees het hele artikel op Zorgvisie.

You may also like