Chemische gassen, asielzoekers en asbest

De maand maart in de region Utrecht stond vooral in het teken van weer een bezoek van minister Plasterk met zijn plannen voor een superprovincie, onrust in een asielzoekerscentrum en de chemische fabriek BASF.

Uitstoot chemische gassen
Net als vorig jaar een aantal keer stootte de fabriek weer meer chemische gassen uit dan is toegestaan. Oorzaak bleek een storing door een defecte klep. De Utrechtse politiek is dan ook helemaal klaar met de fabriek in De Meern.

Wethouder Mirjam de Rijk ging praten en legde het concern een preventieve dwangsom op. Utrecht blijft de veiligheid van de chemische productie scherp in de gaten houden.

Asielzoekers
Begin van de maand stak eenIrakese man zichzelf in de brand in het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht. Hij deed het om zichzelf van het leven te beroven, maar daarin slaagde hij niet. De dag erna kwamen asielzoekers uit andere steden demonstreren in Utrecht tegen het veel te strenge uitzetbeleid.

Asbest
Verder in maart wat asbestnieuws. De flat in Kanaleneiland blijft grotendeels leeg, ondanks dat de bewoners terug kunnen. De Provincie Utrecht moet 7 miljoen euro betalen voor haar eigen asbestdebacle in het oude provinciehuis.

Superprovincie
In tegenstelling tot de bestuurders en statenleden in het nieuwe provinciehuis zijn de Utrechtse burgers minder fel tegen het idee van een superprovincie, zo ontdekte minister Plasterk op een bijeenkomst met Utrechters.

Wietplantage
Verder in maart: de ontdekking van een enorme ondergrondse wietplantage in de bossen van Zeist, de ontdekking van een corrupte ambtenaar in IJsselstein en de aankondiging dat Stichtse Vecht koning Willem-Alexander een eigen fiets- en wandelroute geeft.

You may also like