‘De stad is er ook voor de Amsterdammers’

Voor de social media van het ministerie van BZK interviewde ik Marnix Bolkestein, hoofd Toezicht & Handhaving van de gemeente Amsterdam. Aanleiding was de nieuwe wet om verhuur van woningen voor toerisme aan te pakken.

“Het verhuren van woningen aan toeristen is de laatste jaren enorm gegroeid. Om dat beheersbaar te maken zijn we gaan handhaven om overlast te voorkomen, brandveiligheid te verbeteren en de woningen te beschermen. Toen we 7 jaar geleden begonnen kwamen we hele panden tegen die verhuurd waren. Niemand woonde er meer. Vaak was de brandveiligheid niet op orde.”

“Inmiddels ligt de nadruk vooral op de woningen zelf. Met name in de stadsdelen Centrum en West is de verhuur van woningen zo gegroeid dat het een serieuze bedreiging is voor het woningaanbod. De stad is er ook voor de Amsterdammers. Die moeten ook nog een woning kunnen vinden. We werken met man en macht om de verhuur beter beheersbaar te maken. De registratieplicht voor verhuur, die bij de nieuwe wet Toeristische verhuur van woonruimte hoort, moet daarbij helpen. Het leidt tot meer transparantie. Als beter bekend is wie verhuurt, gaat het controleren ook beter. Ik hoop dat daar een preventieve werking van uitgaat. Dat is belangrijk voor de inwoners én de bezoekers.”

Marnix Bolkestein , hoofd Toezicht & Handhaving Wonen City of Amsterdam.

Nieuwsbericht over het wetsvoorstel:

You may also like