Hoe zit het met de witte haai in de Middellandse Zee?

Achtergrondverhaal over de ongrijpbare mensenhaai in de Middellandse Zee.

De meeste van de miljoenen zonaanbidders, die elk jaar naar de Mediterrane kusten van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Kroatië trekken, zullen niet beseffen dat ze de wateren delen met de meest gevreesde van alle haaien: de mensenhaai.

Ja, dit geweldige roofdier, koning van de voedselketen, bewoont ook de heldere blauwe wateren tussen Europa en Afrika.

Ernstig bedreigd

Hoewel ze nu bijna zijn uitgestorven, duiken er volgens IUCN-rapporten af ​​en toe grote witte haaien op in de Middellandse Zee en laten ze hun gezicht zien aan vissers, duikers of speervissers. Een van de laatste waarnemingen vond plaats in juni 2015, toen amateurvissers op Sicilië iets in het water zagen bewegen, ongeveer tien mijl ten zuiden van Porto Empedocle. Nadat ze zich realiseerden dat het geen dolfijn was, bewoog de witte haai zich al naar hun boot. Eerder dat jaar werd een mensenhaai gespot voor de kust van feeststad Magaluf in Mallorca, hoewel dit nooit officieel is bevestigd.

Blauwvintonijn

Lange tijd geloofde men dat de grote witte haai vanuit de Atlantische Oceaan de Middellandse Zee introk , de migratie van blauwvintonijnen volgend door de Straat van Gibraltar. In de Matanzas, de traditionele tonijnvangst op Sicilië en Sardinië, zijn vroeger regelmatig mensenhaaien in de netten gevonden. Er is echter ook een andere theorie, de zogenaamde Lessepsiaanse migratie. Die stelt dat de haaien via het Suezkanaal vanuit de Rode Zee de Middellandse Zee zijn binnengekomen.

Hoe dan ook. De witte haai noemt de Middellandse Zee ook zijn thuis. In juli 2008 zochten vissers van de stad van de Turkse stad Altinoluk contact met maritieme wetenschappers over twee pasgeboren witte haaien die ze hadden gevangen. Een onderzoeksteam van de Bosphorus and the Istanbul University werkte samen met een internationaal team van haaienwetenschappers en maakte een genetische analyse van het weefsel dat werd afgenomen van de pups.

Lees meer op SharkNewz.com wat ze tegenkwamen.

You may also like