Internationale student vindt met moeite zijn weg in Nederland

Internationale studenten hebben grote moeite om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Ze missen contact met hun Nederlandse studiegenoten, vinden moeilijk een woonplek vinden en ervaren veel stress. Dit blijkt uit het Annual International Student Survey.

“Almost my entire study is with Dutch students yet I barely speak to them. I find it very hard to become close to them”, zegt een van de respondenten in de Annual International Student Survey (AISS). Het jaarlijkse onderzoek is nu voor de tweede keer uitgevoerd door drie landelijke studentenorganisaties, Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Erasmus Student Network Nederland (ESN) onder ruim duizend internationals. Conclusie: Driekwart van de internationale studenten wenst meer interactie met Nederlandse studiegenoten. Ruim een kwart van de ondervraagde internationale studenten vindt dat bij colleges geen rekening wordt gehouden met culturele verschillen en ruim 22 procent voelt zich er amper gehoord.

Eerlijke kans

Het zijn best schokkende cijfers. De international classroom lijkt dus nog niet helemaal op orde en de opvang van buitenlandse studenten kan beter. “Zonder betaalbare huisvesting, een verandering in de cultuur van de opleiding en de mogelijkheid tot het leren van de Nederlandse taal krijgen internationale studenten geen eerlijke kans in Nederland”, vindt Carline van Breugel, voorzitter van de LSVb.

Nina de Winter, bestuurslid van ISO, is vooral geschrokken dat 75 procent van de internationals zo weinig aansluiting heeft met Nederlanders. “Op het gebied van integratie en ondersteuning moeten we echt verbetering brengen. Instellingen willen wel maar het gebeurt nog niet altijd.”

En dat is ook een van de redenen om dit onderzoek te doen, legt De Winter uit. “De discussie over internationalisering van het hoger onderwijs is de afgelopen twee jaar opgelaaid. Onderwijsinstellingen moeten hun randvoorwaarden op orde hebben om internationale studenten iets te kunnen bieden. Bijvoorbeeld dat ze Nederlands kunnen leren, zich echt onderdeel voelen van de Nederlandse studenten community, huisvesting kunnen vinden en goede informatie kunnen krijgen. We wisten dat veel instellingen de zaken niet op orde hebben. Daarom zijn we dit onderzoek gestart.”

Lees het hele artikel op Nuffic Actueel.

You may also like