Leidsche Rijn worstelt met leegstand

DSC_0043

Utrecht viert donderdag dat de bouw van het nieuwe winkelcentrum Terwijde in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn het hoogste punt bereikt. Maar hoewel er een enorm tekort is aan winkels en voorzieningen in de wijk met ruim 70.000 inwoners, kampt Terwijde met leegstand. Er zijn pas 13 van de 40 winkels verhuurd.

Veel Utrechtse fracties willen dat de gemeente snel iets gaat doen aan de strikte regelgeving waar ondernemers in Leidsche Rijn tegenaan lopen. ,,Minder regels en flexibele vergunningen”, vindt de VVD. Raadslid Dimitri Gillissen: ,,Het stadsdeel is bijna zo groot als de stad Leeuwarden. In zo’n groeiende stad moet ruimte zijn voor initiatieven.”

Leidsche Rijn Centrum
Terwijl Terwijde dus nog lang niet helemaal verhuurd is, start de gemeente in het voorjaar met Leidsche Rijn Centrum.Op die bouwlocatie is opnieuw winkelruimte gepland naast een school, bioscoop, theater en horeca. Ontwikkelaar ASR wil de plannen inkrimpen met het oog op de crisis, maar daar voelt de gemeente niets voor. Woensdag werd bekend dat drie grote winkelketens zich als huurder hebben teruggetrokken.

Beloofde voorzieningen
Wijkbewoners vrezen dat de beloofde voorzieningen er nu ook niet komen. Voorzitter Xander Coolen van de Wijkraad Leidsche Rijn: ,,We willen juist plekken om elkaar te ontmoeten.” Ontwikkelaar ASR heeft voor woensdagavond een bijeenkomst met de bewoners belegd.

The Wall
En dan zijn er in winkelcentrum The Wall, het opvallende rode gebouw langs de snelweg A2, ,,nog vijf voetbalvelden aan leegstand”, aldus de VVD. Een bioscoop mag zich daar niet vestigen en kleine detailhandel is niet welkom. Het Utrechtse stadsbestuur beraadt zich op de situatie in Leidsche Rijn.

Nieuws voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), gepubliceerd op 15 januari, oa bij Telegraaf, Parool, AD en Architectenweb.

You may also like