Maurice van Rooijen: ‘Kennisoverdracht babyboomers en generatie X’

Van terug naar vaste contracten tot gelijke beloning. De komst van de Generatie Z vergt ook van HR-professionals aanpassingen. En generatie X kan veel leren van babyboomers die met pensioen gaan. Expert in generatiemanagement en cocreatie Maurice van Rooijen blikt vooruit op 2020.

De hoogtijdagen van het economisch babyboomdenken lijken voorbij. Niet langer zal alles meer draaien om winst en maximalisatie. En wie bMaurice van Rooijen: ‘Kennisoverdracht babyboomers en generatie X’eter kan deze verandering brengen dan de jongere generaties, de millennials en vooral Generatie Z.
“Dat zie je nu al in de beweging die wereldwijd is ontstaan”, legt Van Rooijen, werkzaam bij bureau Jonge Geesten, uit. “Wat bij hen voorop staat is openheid en transparantie. Dat is nodig voor de wereldwijde opgave waar we met zijn allen voor staan: het beter te doen voor onze wereld. Het vraagt om next generation businessmodellen en het accepteren van out-of-your-inbox denken. De jonge generaties staan daar veel meer voor open.”

Een grote rol voor HR

Kortom, we kunnen niet om de jongeren heen. Ook niet op de werkvloer. Maar hoe kun je ze nu het best bereiken als werkgever? Een trend voor de komende jaren is dat HR-professionals proactiever te werk zullen moeten gaan, voorspelt Van Rooijen. “Studenten van nu bieden bijvoorbeeld rendement voor later. HR moet daarom meer outgoing worden, meer gaan kijken wat er bij opleidingen speelt, en daar meer investeren in kennis en ontwikkeling.”

Maurice van Rooijen.

En als de jongeren eenmaal de werkvloer betreden zullen er bepaalde zaken moeten veranderen. Van Rooijen: “Voor de jongeren is het niet meer dan logisch dat mannen en vrouwen evenveel salaris krijgen. Daar zal HR ook een grote rol in moeten gaan spelen. Ook zullen de vaste aanstellingen weer terugkomen. De jongste generaties hechten namelijk veel waarde aan veiligheid en geborgenheid in hun werk. Als je straks een vacature openstelt met een vast contract zul je zien dat je veel meer reacties krijgt. Ook hier ligt voor HR een grote rol weggelegd.”

Lees het hele interview op PWnet.

You may also like