Noordenveld koppelt toegankelijkheid aan Global Goals

Interview met wethouder Kirsten Ipema van Noordenveld.

Als eerste gemeente in Nederland verbindt Noordenveld haar onlangs gepresenteerde Lokale Inclusie Agenda met de Global Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Wethouder Zorg en Welzijn en Duurzaamheid Kirsten Ipema legt uit. ‘Ongelijkheid gaat ook over of iedereen kan meedoen.’

Ook al is Noordenveld officieel geen Global Goals-gemeente, de VN-doelen sluiten goed aan op het beleid van de Drentse gemeente, waaronder meerdere dorpen vallen, zoals Veenhuizen en Roden. Zo wil Noordenveld over twintig jaar helemaal klimaatneutraal zijn, en is een duurzame toekomst een van de speerpunten. “Op de achtergrond nemen we wel al een tijdje de Global Goals mee in al ons werk”, vertelt Ipema. “Het gaat om doelen die voor elke gemeente belangrijk zijn, zoals armoede en duurzaamheid. Het was dan ook niet meer dan logisch om dat ook mee te nemen bij het opstellen van de Lokale Inclusie Agenda.”

Inclusie is ook ongelijkheid verminderen in de gemeente.

Koppeling met Global Goals

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid in oktober presenteerde Ipema de agenda, en ondertekende ze het Manifest Iedereen Doet Mee. De duidelijke koppeling die Noordenveld heeft gelegd tussen de Global Goals en het VN-Verdrag Handicap kreeg daarbij veel aandacht.

“Dat dit zo bijzonder was, hadden we helemaal niet door”, vertelt Ipema. “Toen we met de Lokale Inclusie Agenda aan de slag gingen, merkten we dat we vooral bezig waren met een van de Global Goals: het verminderen van ongelijkheid. Daar hebben we de Agenda dan ook voor opgezet. Of je nu jong of oud bent, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Iedereen doet mee. Met de Agenda willen we ongelijkheid verminderen in onze gemeente.”

Iedereen Doet Mee

De Global Goals en het VN-Verdrag versterken elkaar dan ook, stelt de wethouder. “Veel gemeenten gebruiken de Global Goals specifiek als basis voor hun beleid. Dan komen ze ook automatisch terecht in het domein van het verdrag: het toegankelijker maken voor iedereen. Het VN-Verdrag zelf is misschien niet zo sexy, maar wanneer je het vertaalt naar ongelijkheid verminderen of iedereen doet mee, dan klinkt het al veel beter. Je moet het aansprekend maken, er reclame voor maken, als je iets wilt bereiken op dit vlak. De Global Goals zijn dus een mooie opstap en dus goed te koppelen aan het Verdrag. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Als mensen door een beperking niet kunnen meedoen, dat leidt tot schaamte en ongelijkheid en misschien zelfs tot armoede. Het was dus niet meer dan logisch om ze bij de Lokale Inclusie Agenda te betrekken.”

Lees het hele artikel op Iedereen Doet Mee van de VNG.

You may also like