Organiseer ervaringsdeskundigheid inclusie

Steeds meer gemeenten werken samen met inwoners met een beperking. Juist zij beschikken over de nodige ervaring en deskundigheid om knelpunten aan te pakken. De nieuwe inspiratiebundel ‘Organiseer ervaringsdeskundigheid’ van de VNG en Movisie moet andere gemeenten inspireren om ook deze samenwerking op te zoeken.

Wethouder Welzijn Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg, de meest toegankelijke gemeente van Nederland, nam de bundel donderdag 28 maart officieel in ontvangst. Het boek staat boordevol goede voorbeelden en interviews met ervaringsdeskundigen en beleidsmedewerkers van gemeenten. Van mensen met een beperking die zich organiseren in lokale platforms tot ervaringsdeskundigen die meedenken bij de inrichting van gemeentelijke gebouwen. Het past helemaal bij het motto ‘Niets over ons, zonder ons’ van het VN-Verdrag inzake Rechten van personen met een Handicap.

Zichtbaar

Bij de bijeenkomst in Hardenberg waren dan ook zo’n twintig ervaringsdeskundigen uit heel Nederland aanwezig. Zij hoorden Maartje van Boekel, projectleider bij de VNG, vertellen over het project Iedereen doet mee!, dat nu een jaar bezig is. “We wilden zichtbaar maken wat er al allemaal in het land wordt gedaan om gemeenten toegankelijker te maken. Daarom hebben we 25 koplopers gekozen, waaronder Hardenberg, om voorbeelden te geven en elkaar te inspireren. Er zijn nog 355 gemeenten in ons land die hier ook mee aan de slag gaan. Sommige vinden dat best lastig.”
Al eerder bracht de VNG de Handreiking Lokale Inclusie Agenda uit, waarin stappen stonden die gemeenten konden maken om toegankelijker te worden. Een van de stappen was om ervaringsdeskundigen in te schakelen. Van Boekel: “Als je als gemeente niet de juiste mensen vindt, dan is dat lastig. Met deze nieuwe bundel hopen we gemeenten te helpen hoe je ervaringsdeskundigen kunt vinden en met deze mensen kunt werken aan een inclusievegemeente.”

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de VNG. 

You may also like