Pestjongeren, megaprovincie en Oranjefeesten

provhuisANP Nieuws vanuit regio’s Utrecht en Gooi in februari.

Februari was de maand dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zijn rondje deed langs de drie provincies die hij graag gefuseerd wil zien in de nieuwe megaprovincie, de zogeheten Noordvleugel. De Statenleden die hij sprak waren niet bepaald enthousiast voor dit idee. En dat is natuurlijk logisch, je vraagt de kalkoen ook niet wat er op het menu staat voor het kerstdiner, zoals de bekende uitspraak luidt.

Ook in het Utrechtse provinciehuis was er nagenoeg geen enthousiasme om samen met Flevoland en Noord-Holland samen te gaan. De provinciale politici vonden dat de burger er te weinig bij betrokken is en willen een referendum over de megaprovincie.

Pestjongeren
In het Utrechtse dorp Vleuten leek er even een nieuw hoofdpijndossier te ontstaan voor burgemeester Wolfsen. Weer wordt een bewoner stelselmatig gepest door een groep hangjongeren. De politiek sloeg alarm. De berichtgeving leidde tot een ware opleving van het dorp in de media, zelfs PowNews kwam met een cameraploeg langs. De gepeste bewoner bleek zelf ook niet helemaal een weerloos slachtoffer te zijn in de zaak. Hij wilde de jongens met een hamer te lijf. In ieder geval legde Wolfsen een aantal jongeren een gebiedsverbod op. Die leken te werken, de Vleutense jongeren zijn daarna in ieder geval niet meer in het nieuws geweest.

Oranjefeesten
In Woudenberg mocht ik als ANP-verslaggever getuige zijn van een heel bijzonder fenomeen, de landelijke vergadering van Oranjeverenigingen. Met als centrale vraag: wat te doen met Koninginnedag? Sommige gemeenten willen het op 27 april gaan vieren, uit angst dat er niemand op de Oranjefeesten komt op het moment van de kroning van W-A. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam ontraadde dat juist, omdat hij bang is dat iedereen dan naar Amsterdam komt. In Woudenberg was de meerderheid het eens dat alle feesten op 30 april horen te zijn. Opvallend: alle grote media waren daar in dat zaaltje samen met de leden van 400 Oranjeverenigingen aanwezig. En voor mij voor het eerst: de hele zaal stond in volle borst na afloop het Wilhelmus te zingen.

Monstrans
Verder nog in februari: een dodelijke steekpartij in een wooninrichting voor begeleid wonen in Nieuwegein en de vondst van de gestolen Monstrans uit het Utrechtse Catharijneconvent en de aanhouding van verdachten na goed politiewerk.

Zie de sfeer bij de Oranjeverenigingen:

You may also like