Salaris in bitcoins. En hoe zit het dan met het pensioen?

Pensioenen lijken alleen maar minder waard te worden en veel mensen maken zich daar zorgen over. Maar wat nu als werknemers hun pensioen zelf bij elkaar sparen met cryptocurrency? BTC Direct maakt dat als eerste organisatie in Nederland mogelijk. Het betaalt het personeel uit in bitcoins. Na het eerste jaar hebben zij daar al een rendement op van 75 procent.

Bijna een jaar geleden startte het bedrijf, dat zelf handelt in internetvaluta, met het uitbetalen van een deel van het salaris van de dertig medewerkers in bitcoins. “De reden daarvoor is dat we toen, en nog steeds, overtuigd zijn dat bitcoins echt een algemeen betaalmiddel gaan worden”, legt Jerrymie Marcus uit van het bedrijf. “Daarnaast kopen de meeste van onze medewerkers zelf ook al bitcoins.”

Direct naar de wallet

De medewerkers mogen zelf bepalen welk deel van hun salaris ze in de internetmunt willen krijgen uitbetaald. Daarbij wordt altijd de koers van het moment van uitbetalen aangehouden. BTC Direct verstuurt vervolgens bitcoin naar de wallet van de medewerker. Marcus: “De meeste medewerkers kiezen per maand voor 100 euro, maar er zijn een aantal uitschieters, die voor 300 euro per maand aan bitcoins krijgen uitbetaald.”

Het bedrijf is daarmee volgens Marcus de enige in ons land. “Er zijn wel al freelancers in de creatieve sector die zich laten uitbetalen in cryptocurrency, maar zover ik weet is er nog geen enkel ander Nederlands bedrijf zo ver.” Dat gaat wel komen, voorspelt het bedrijf. Het draagvlak wordt steeds groter.

Rendement

Het lijkt overigens geen slechte keuze om deels een salaris te laten uitbetalen in bitcoins. Was de internetmunt een jaar geleden nog 5.300 euro waard, inmiddels is dat 8000 euro. Dat is 75 procent rendement. Na een jaar is er voor 1.200 euro uitbetaald in bitcoins. Door de koersstijging is dat nu ongeveer 2.100 euro waard.

Fiscaal

Maar hoe zit het met de belastingdienst? Kan dat wel zomaar? De bitcoin is nog geen fiscaal geaccepteerd en regulier betaalmiddel. “Het was even uitzoeken, en we hebben flink gebeld met de belastingdienst”, vertelt Marcus. “De enige wettelijke eis is dat het verplicht is om in ieder geval het minimumloon in euro’s uit te betalen. Alles daarboven wordt gezien als betaling in natura. We halen de 100 euro van het netto salaris af. Dat heeft dan geen gevolgen voor de belastingdienst.”

De meeste werknemers van BTC Direct slaan hun bitcoins offline op en bewaren ze vijf of tien jaar lang, zodat de waarde nog hoger wordt. Vrijwel iedereen verwacht namelijk dat de bitcoin ooit 100.000 euro waard wordt, aldus het bedrijf. Dat zou pas een mooi pensioen zijn.

Pensioenfondsen

Onlangs adviseerde de Amerikaanse investeringsadviseur Cambridge Associates dan ook dat grote beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, een deel van hun vermogen in cryptovaluta als bitcoin zouden moeten beleggen. De eerste pensioenfondsen in de Verenigde Staten hebben de stap genomen. Tot nu toe zijn pensioenfondsen in ons land er vooralsnog huiverig voor. De bitcoin en andere cryptovaluta hebben namelijk nog steeds de reputatie dat ze hoge pieken en diepe dalen doormaken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op PW.

You may also like