Veilig praten over seks op nieuw platform in Nigeria

Van een ‘Women’s guide to orgasm’, tips om beter te kussen tot een chatcommunity om ervaringen te delen. RNW Media heeft een nieuw platform gelanceerd, waarop jonge Nigerianen veilig terechtkunnen voor positieve en betrouwbare informatie over liefde, seks en relaties.

Love Matters Naija startte twee jaar geleden met een Facebook-pagina om jongeren in het West-Afrikaanse land hiervoor een plek te geven. Binnen de kortste keren groeide het uit tot een community van bijna 800.000 volgers.

Nigeria

Die snelle groei is een mijlpaal, zegt Michele Ernsting, directeur Global Networks van RNW Media en een van de oprichters van het wereldwijde Love Matters-programma. “Dat er in zo’n korte tijd een community van deze omvang is ontstaan, laat zien dat jongeren in Nigeria grote behoefte hebben aan betrouwbare en plezierige positieve informatie over seks, liefde en relaties.”

Nigeria heeft het grootst aantal jongeren van alle Afrikaanse landen: zo’n 63 procent van de bevolking is jonger dan 24 jaar. Liefde, seks en relaties hebben een grote impact op hun leven. Toch zijn het nog vaak taboeonderwerpen in het conservatieve land.

Online community

Conversatie speelt dan ook een belangrijke rol in de online community van Love Matters Naija. Er is de afgelopen twee jaar via Facebook echt een vertrouwensband ontstaan. Jonge Nigerianen blijken niet bang te zijn om intieme ervaringen te delen over liefde, seks en alles daaromheen. Nu kunnen ze dat nog veiliger doen op het nieuwe platform van Love Matters Naija. Uit een recente peiling van RNW Media blijkt dat Love Matters Naija voor positieve verandering heeft gezorgd onder de leden van de community, met name op het gebied van relaties.

Jonge mediaprofessionals

Het Love Matters Naija-team in Nigeria bestaat uit jonge lokale mediaprofessionals met een achtergrond in seksuele gezondheid. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie Nigerianen die gepassioneerd zijn over hun seksuele gezondheid en die de heersende opvattingen en de vaak conservatieve houding in het land ten aanzien van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) willen veranderen. Het platform wil ook bijdragen aan de opbouw van een meer inclusief Nigeria voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Love Matters

Love Matters is het wereldwijde digitale netwerk van RNW Media dat is gericht op SRGR. Het programma is een wereldwijde leider in het leveren van informatie en media over liefde, seks en relaties aan 18-30-jarigen in gebieden waar zulke informatie wordt gecensureerd of waar het taboe is. Love Matters onderscheidt zich door te praten over plezier op een open, eerlijke en positieve manier, in plaats van vast te houden aan de conventionele focus op disfunctie en het vermijden van ziekte.

Deze aanpak is geïnspireerd op de traditie van seksuele voorlichting in Nederland, zoals Sense, vrij van oordeel en met de focus op jongeren die seksueel actief zijn.

Dit artikel is gemaakt voor RNW Media voor OneWorld.

You may also like