‘Win-win voor iedereen’

Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is een enorme opgave in ons land. Bestaande maatregelen blijken vaak weinig effect te hebben in de praktijk. Slimmere beleidsinstrumenten zijn nodig als we onze klimaatdoelstellingen willen halen. Zoals het in Deventer ontwikkelde Woningabonnement.

Verduurzaming van de woning is nu vaak nog weggelegd voor een kleine groep Nederlanders, met geld en idealen. Je huis isoleren of zonnepanelen aanschaffen vereist namelijk een behoorlijke investering in je woning, die vooralsnog voor de meeste huiseige- naren gewoonweg niet te betalen is. Maar niet voor lang.

Verduurzamen zonder investeren

Dankzij het Woningabonnement kan nu iedereen de nodige maatregelen nemen om zijn huis te verduurzamen. Zonder er zelf geld in te investeren, maar door een abonnement af te sluiten. “Het werkt eigenlijk net als een telefoonabonnement”, legt Frits Rorink, wethouder Milieu en Duurzaamheid van Deventer en trekker van het concept, uit. “Daar betaal je ook je maandelijkse lasten, waarbij je niet beseft dat je daarmee ook je toestel afbetaalt.”

Eerst doen experts van het Woningabonnement een scan van je woning en adviseren welke duurzame maatregelen je het best kunt doen op maat. Die investeringen betaal je af met een abonnement. ‘Met de maatregelen bespaar je op je energierekening,’ legt de wethouder uit. ‘Door hetzelfde maandbedrag te blijven betalen als voorheen betaal je zo je investeringen af. Het abonnement loopt vijftien tot twintig jaar. Je hebt die periode gegarandeerd hetzelfde maandbedrag voor je energierekening en meer comfort in je woning. En je bent heel goed bezig voor het milieu. Kortom, een win-win situatie voor iedereen.’

Lees het artikel in pdf.

You may also like