De Staat van Morgen

de-staat-van-morgenNederland heeft een geschiedenis van welvarende en verarmde periodes. We kunnen van de 21e eeuw een tweede Gouden Eeuw maken. Maar dan moeten we op een rijtje hebben wat de economische pijlers van morgen zijn. 

Aan het boek ‘De Staat van Morgen’ heb ik samen met Adjiedj Bakas gewerkt als researcher en redacteur. Een mooi project. Bakas heeft me tijdens het proces van de totstandkoming van het boek laten zien hoe je allerlei ontwikkelingen in de maatschappij, technologie en geschiedenis aan elkaar kunt koppelen. En verder te kijken dan wat de media schrijven. Wat ik aanleverde gaf hij nog zijn eigen kijk mee, wat tot dit interessante boek leidde.

Want waar verdienen we straks geld mee? Wat voor overheid hebben we nodig om Nederland succesvol door de 21e eeuw loodsen? Hoe moet de relatie tussen bedrijfsleven en overheid eruit zien? Moeten we toe naar vormen van staatskapitalisme zoals we zien in China en Zuid-Korea? Klein wordt het nieuwe groot en de regio wordt belangrijker voor burgers. Hoe moet in het vernieuwde Nederland de ideale overheid georganiseerd worden? Hoe kan de overheid burgers en bedrijven service verlenen met minder ambtenaren? Welke overheidsdiensten moeten afgebouwd worden en welke komen ervoor in de plaats? Betalen we straks in euro’s, neuros of nieuwe guldens? Welke banen verdwijnen en welke nieuwe komen er voor in de plaats? Wat doen de verliezers van de vooruitgang in onze diplomademocratie? En hoe stimuleren we bijzonder talent?

Trendwatcher Adjiedj Bakas, die bekend staat om zijn positieve insteek én de accuraatheid van zijn voorspellingen, maakte een rondgang onder overheden, bedrijven en burgers en schreef een prikkelend boek over de overheid van de toekomst: De Staat van Morgen. Voor wie? Dit luxueus vormgegeven boek is een must-read voor bestuurders, leidinggevenden, beleidsambtenaren bij rijk, provincie, gemeente, agentschappen en zbo! Maar ook voor beslissers in bedrijven, HR professionals en iedereen die bij wil blijven in deze snel veranderende wereld.

 

You may also like