2021: Nog één keertje terugkijken

Het afgelopen jaar heb ik als zzp’er weer als heel divers mogen beleven. Dat is toch een van de belangrijkste reden om ervoor te kiezen als zelfstandige te werken. Corona was weer dominant het afgelopen jaar in allerlei varianten. Een korte periode was het weer mogelijk om op kantoor te vergaderen en interviews op locatie te doen. Helaas eindigde het jaar weer in lockdown. Toch kijk ik terug op een mooi jaar!

Rotterdam Onderweg

Het jaar startte ik als redacteur in een soort piketdienst voor de website en social media van Rotterdam Onderweg, via Tappan. Ik heb zo de verkeersdynamiek in en rond een van mijn favoriete steden beter leren kennen. Zeker in de ijs- en sneeuwrijke februarimaand.

i-Sociaal Domein

Eind maart startte ik een nieuwe interimklus bij het Ketenbureau i-Sociaal Domein als communicatieadviseur redactie en content. Zo stapte ik het sociaal domein binnen, waar ik al geregeld eerder over heb geschreven, maar waar ik toch weer vol verbazing ontdekte hoe ingewikkeld het allemaal is georganiseerd. Het Ketenbureau wil de administratieve lasten in de Jeugdzorg en Wmo terugdringen en daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Ik kwam onderwerpen tegen als het berichtenverkeer, hulpmiddelen, de Afsprakenkaart en taakgericht werken. Ik heb een aantal leuke interviews gehouden, op de valreep van het jaar nog met directeur Karin van Gelderen en een kapitein van het Leger des Heils in Utrecht.

NJi

Meer over de jeugdzorg kwam ik tegen in het werk wat ik voor het Nederlands Jeugdinsitituut (NJi) heb gedaan. Voor een magazine over het OplossingenLab heb ik een groot aantal interviews gedaan over Zorg in Onderwijs. Met bevlogen professionals uit het veld, onderzoekers, mensen van het ministerie en een ouder die vertelde over de zoektocht voor het juiste onderwijs voor haar zoons met rugzakje. Het magazine wordt begin volgend jaar gepubliceerd.

Dutch Health Hub

Een andere nieuwe opdrachtgever in de zorg waarvoor ik het afgelopen jaar voor ben gaan werken is de Dutch Health Hub. Ik interviewde artsen, specialisten en experts over onderwerpen als eHealth, artificial intelligence, multidisciplinair overleg, videoconsulting en deed verslag van de Zorg & ICT Beurs.

Democratie in Actie

Een onderwerp waar ik al heel lang graag over schrijf is democratie. Toen na de zomer het programma Democratie in Actie van de VNG en het ministerie van BZK op mijn pad kwam, zei ik dan ook geen nee. Als redacteur heb ik samen met collega’s de laatste maanden van het programma de communicatie via website, nieuwsbrieven en social media gedaan, waaronder een paar mooie interviews over het uitdaagrecht in Velsen, Friesland en Westervoort en een dubbelinterview met de twee programmamanagers.

Agenda Stad en de City Deals

Ook dit jaar heb ik weer mooie tekstklussen gedaan voor Agenda Stad, waaronder verslagen gemaakt van bijeenkomsten zoals de Community of Practice en interviews met Arie Koornneef, directeur van de ASN Bank, architect Ben van Berkel en hoogleraar Urban Futures Maarten Hajer. Ook voor de City Deal Kennis Maken, verbonden aan Agenda Stad, heb ik weer hele mooie interviews mogen doen met hele bevlogen mensen. Van onderzoekers, hoogleraren tot wethouders en bestuurders, zoals Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Rector magnificus Hester Bijl van de Universiteit Leiden en wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg.

Voor de City Deal Ruimte voor Lopen, ook verbonden aan Agenda Stad, heb ik meegewerkt aan het prachtige magazine Ruimte voor Lopen met een aantal interviews. Zo sprak ik Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool van Staatsbosbeheer, ging ik op wandelinterview met projectleider Martine de Vaan en Wouter Veldhuis, de nieuwe Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en met de directeuren van de Fietsersbond en Wandelnet.

Ook zijdelings verbonden aan Agenda Stad en het ministerie van BZK zijn de Woondeals. Voor de Woondeal Utrecht heb ik een interviews over de flexpool waarmee gemeenten experts kunnen inhuren, zoals in Bunnik en Woerden.

Publiek Denken

Ook voor magazine en website Publiek Denken mocht ik dit jaar weer wat mooie artikelen maken, zoals een achtergrondverhaal over de ambities van Drenthe op het gebied van waterstof, die van wethouder Egbert de Vries in Amsterdam op het gebied van deelfietsen en interviewde ik de winnaars van de Ambtenaar van het Jaar-prijs en de nieuwe voorzitter van het IPO Pieter Hilhorst. Dit jaar heb ik ook voor het eerst artikelen geschreven voor twee nieuwe titels van dezelfde uitgeverij: Het Waterschap en Vakblad OD (Overheidsdocumentatie). Voor Het Waterschap schreef ik onder meer over het project Aquafarm en interviewde ik Anouk te Nijenhuis, innovatiecoördinator bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor OD sprak ik met Steven Gort, adviseur bij ICTU. ‘Het is niet de Nederlander die digitaal vaardiger moet worden, maar juist de overheid’, stelt hij. Ook sprak ik met directeur Stichting Digisterker Piet Boekhoudt die juist zegt dat Nederlanders digisterker moeten worden. Ook dook ik in de wereld van de Wob-verzoeken en de wet Open Overheid en het project Actieve Openbaarmaking.

Vice Versa

Een andere nieuwe opdrachtgever dit jaar is het magazine Vice Versa. Ooit, lang geleden, heb ik wel eens een boek mogen recenseren voor dit blad over ontwikkelingssamenwerking. Ik was dan ook trots om nu jaren later mijn interview met Marion Koopmans erin te zien staan over de pandemie en hoe de wereld onderling verbonden is. Ook mocht ik een grote special maken over IUCN, een organisatie die op een geweldige manier innovatie inzet voor natuurbescherming.

PW

Boekrecensies maak ik nog steeds wel eens. Dit jaar heb ik voor PW weer een aantal boekrecensies mogen doen, en wat interviews met auteurs, zoals met Ylva Poelman over hoe bedrijven lessen kunnen leren uit de natuur en HR-wetenschapper Kilian Wawoe.

Nuffic

Ook onderwijs is een onderwerp waar ik graag over schrijf. Naast de City Deal Kennis Maken was dat dit jaar ook voor Nuffic. Voor Nuffic Actueel heb ik dit jaar een aantal mooie interviews mogen doen over onderwerpen als wereldburgerschap en tweetalig onderwijs. Ik sprak onder meer met designer en onderzoeker Renée Noortman, digitale nomade Ester Pordon, directeur Sultan Solak in de Eindhovens expatwijk Meerhoven, de Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn, filosoof Ronald Hünneman en voorzitter Petra van Haren van de AVS.

Goedopweg

Van thuiswerken tot veiligheid van fietsers op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Voor Goedopweg heb ik een aantal interviews gedaan met werkgevers, onder meer over wat corona betekende voor werkgevers, zoals met Movares. Ook sprak ik met scheidend directeur vastgoed van de Universiteit Utrecht Fiona van ’t Hullenaar. Daarnaast werkte ik mee aan de Thuiswerkcheck voor werkgevers en fietste ik een rondje op Lage Weide met de fietsburgemeester van Utrecht en met de directeur van de Fietsersbond.

De Kanttekening

Voor maandblad en website De Kanttekening heb ik een paar mooie achtergrondverhalen gedaan, zoals over uitgeprocedeerde asielzoekers in coronatijd, over hoe belangrijk correct Nederlands moet zijn en wanneer je een aanslag nou terroristisch mag noemen. Leuk om helemaal in dit soort onderwerpen te duiken en meerdere bronnen te spreken.

Europarcs en CIRCO

Afgelopen jaar heb ik ook voor iets meer commerciële partijen gewerkt, maar ook daar kwam ik prachtige onderwerpen tegen. Voor Europarcs, de sponsor van mijn favoriete voetbalclub, heb ik meegewerkt aan een heel mooi relatiemagazine. Ik heb interviews gedaan over duurzaamheid, over trends voor vakantieparken en hoe je de natuur integreert in de bouw van een vakantiepark in Maasduinen. Voor CIRCO interviewde ik onder meer Dirk van Deursen van de branchevereniging Koninklijke CBM over circulair design in de meubelindustrie.

Bedankt iedereen voor alle fijne samenwerking!!

You may also like