‘Een horrorfilm moet druipen van de vettigheid’

Studio 1 van de Amsterdamse EFF Studios werd voor de gelegenheid even omgetoverd tot een mijngangenstelsel, compleet met onder water gelopen gangen. Het is de laatste draaidag van Nederlandse nieuwste thriller/horror ‘SL8N8’ en in de rokerige donkere gangen kom je naast een boosaardige vuurman ook soapsterren en twee heel erg enthousiaste regisseurs tegen.

“Cool!”, roept regisseur Frank van Geloven. “Erg cool”, reageert mederegisseur Edwin Visser. “Zeker met die deur die eruit vloog”. Beide vrienden en regisseurs staan aan de rand van een enorme bak water in een donkere mijngang, waarin acteurs en crewleden met lieslaarzen tot hun knieën in het water staan net een scène hebben afgerond. Eentje waarin hoofdpersonage Kristel, (Victoria Koblenko), een kwaadaardige vuurman met een brandblusapparaat knock-out slaat. De regisseurs, beiden grote horrorliefhebbers,  hebben het naar hun zin op de set.

De twee vrienden leggen in de EFF Studios de laatste hand aan de opnames van ‘SL8N8’. De film gaat over Kristel, die samen met een aantal vrienden bij een oude mijn een manuscript van haar overleden vader moet ophalen. Ze besluiten om een toer in de mijn te maken. Samen met een therapeut en zijn twee patiënten worden ze door een gids (Serge-Henri Valcke) rondgeleid in de mijn. Hij vertelt hoe ter dood veroordeelde misdadigers vroeger mochten kiezen om als vuurman het mijngas in de mijn te laten ontploffen. Omdat er een minieme kans bestond dat je het overleefde, waarna je gratie kreeg, kozen veel misdadigers voor deze optie, in plaats van de strop of guillotine.

Het groepje bezoekers komt al snel vast te zitten in de mijn en uit verveling gaan de jongeren met een Ouija-bord geesten oproepen. En laat nou net toevallig de geest van de 18e eeuwse seriemoordenaar Martiens reageren op hun oproep. Deze kwade demoon krijgt de groep in zijn macht, en confronteert ze met ongecontroleerde waanzin en moordzucht. Eén voor eén verdwijnen ze in de donkere gangen van de mijn.

Met ‘SL8N8’ heeft Nederland weer eens een horrorfilm van eigen bodem. Het genre kennen we nauwelijks meer in ons land.  Het is alweer een beste tijd geleden dat Monique van de Ven het moest opnemen met moordlustige ex-reageerbuisbaby’s in ‘De Johnsons’ (1992). Sindsdien is het akelig stil geweest. En dat terwijl er ondertussen in landen als Spanje, Japan en Korea een bloeiende horrorfilmindustrie ontstond. Dat is nu aan het veranderen. Naast ‘SL8N8’ zijn er namelijk nog elf horrorprojecten in ontwikkeling. Frank van Geloven en Edwin Visser vinden het prachtig. “We willen meer genrefilms in Nederland”, stelt Visser. “Meer fantasy in plaats van alleen maar die maatschappelijke geëngageerde films die je nu hebt. We willen meer sprookjes. Horror is het sprookje voor de volwassene.”

Grote vampierfilm

Van Geloven en Visser werken al meer dan twintig jaar samen aan allerlei projecten. Ze maakten in 1991 als afstudeerfilm  de korte horrorfilm ‘Necrophobia’ en willen sindsdien niets anders. In de studio aan de rand van het gangenstelsel vertellen ze over hun huidige project. Dat zou aanvankelijk een grote Nederlandse vampierfilm moeten worden. Compleet met opnamen op locatie in Roemenië. Van het Filmfonds kregen ze echter het advies om wat kleiner te beginnen. “Iets basics”, benadrukt Visser. “Leer eerst maar eens kruipen, voordat je gaat lopen. En dat werd dus een  horror op één locatie. Een rechttoe rechtaan horror dus.” De twee studiegenoten begonnen naast hun werk voor Ivo Niehe Producties in de avonduren te werken aan het script voor ‘SL8N8’. Na ruim zeven jaar wordt nu uiteindelijk versie veertien verfilmd.

Met de eerste versie zochten ze zeven jaar geleden al contact met producent Martin Lagestee, die er wel wat in zag. Het balletje ging rollen. Het Filmfonds zegde toe, en de Belgische producent BE Films uit Brussel en commerciële omroep VTM besloten mee te werken.  Alleen in eigen land bleef het moeilijk een omroep te vinden, zodat ook het CoBo-geld kon worden aangesproken. En dat terwijl volgens Van Geloven het fonds zelf al wel interesse had getoond. “Uiteindelijk hebben we RTL4 meegekregen, maar een publieke omroep hebben we niet kunnen vinden. BNN wilde wel, maar door de wisseling van de wacht daar, ging dat weer niet door.” Uiteindelijk werd de film CV ‘SL8N8’ opgezet.

Goeie springplank

Ondanks het koudwatervrees voor een horrorfilm van eigen bodem, waren er ook veel positieve reacties voor het project, volgens de twee regisseurs. “Veel mensen zijn blij dat we eindelijk dit genre aanpakken”, vertelt Van Geloven. Visser gaat verder: “Het Filmfonds ziet ‘SL8N8’ als een goeie springplank. Niet alleen voor ons of het genre, maar ook voor de jonge acteurs die meespelen.”

In totaal heeft ‘SL8N8’ een budget een 1,9 miljoen euro. Ongeveer net zo veel als ‘Van God Los’ , bijvoorbeeld, wat Van Geloven en Visser aanhalen als voorbeeld van een goeie Nederlandse film. Visser: “We hebben hetzelfde aantal draaidagen, 27. Met als groot verschil, dat onze scènes niet uit veel dialogen bestaan, maar uit rennen, schieten, vallende dummy’s en ondergelopen mijngangen. We hebben het als drama ingepland maar werken natuurlijk veel meer met veel specials effects.”

Als echte slasher-film bestaat de film uit veel actie. “Natuurlijk  hebben we ook de nodige dosis suspense, maar er is redelijk veel actie”, legt Van Geloven uit. “We wilden veel shots in de film, zodat we hip kunnen snijden.”

Het idee van een mijngangenstelsel kwam van hem. “We zochten een coole locatie en zo kwam ik op een verlaten mijn. Edwin kreeg het idee van de vuurman van een gids in een mijn. En zo was de Nederlandse Freddy Krueger geboren.”

Na ‘SL8N8’ willen de twee kompanen doorgaan met het genre. “Ik zie ons niet hierna ineens comedy gaan maken”, merkt Visser op. Van Geloven: “SL8N8’ is iets wat wij zelf ook leuk zouden vinden om naar te kijken. We krijgen wel eens te horen van ‘zo hierna klaar voor het echte werk’. Maar we willen alleen horror maken. Daarvoor is in Nederland genoeg te halen. Kijk maar hoeveel sagen en legenden we hier hebben, waar je prachtige dingen mee kunt doen.” Visser: “We maken nu iets dat we gewoon hartstikke leuk vinden om te doen. Belangrijk is dat we ons eigen ding willen kunnen blijven doen. En als de mensen dat ook nog leuk vinden is dat geweldig.”

Twee kapiteins

Niet alleen het genre maar ook de werkwijze van ‘SL8N8’ is vrij uniek. Van Geloven en Visser vormen samen een regiekoppel. Twee kapiteins op één schip dus? “Nee, het werkt juist heel erg goed”, legt Van Geloven uit. “Als regisseur krijg je ongeveer vierhonderd vragen per dag. Nu kunnen we dat door tweeën delen en meer tijd overhouden voor de regie. Bovendien werken we al zo lang samen. Daarnaast gaat het sneller op de set. Als we nog met een opname bezig zijn, kan één van ons alvast de set voor de volgende scène klaarmaken. Zodat je ineens door kan. Ook is dit een echte ensemblefilm, met veel acteurs. Die hebben ook behoefte aan een tête-à-tête na de opnames. Dat kunnen we ze beter geven als we met zijn tweeën zijn.”

Ook de 40-koppige crew, meegesleept door het enthousiasme van Visser en Van Geloven, geniet van het werken met een fantasiegenre. Visser: “Ze kunnen dingen doen hier, die anders niet mogen in het kader van realisme. Zeker de mensen van het licht doen prachtige dingen hier in de studio. Cameraman Jan Vrints en belichter René Haan bezorgen ons bij elke opname wel spektakel.”

De stunts en special effects zijn in handen van vader en zoon Wiesenhaan. Zoon Ricky voor de stunts en oudgediende Harry voor de special effects. Die zijn niet eens zo vernieuwend, zegt de laatste nuchter in de kantine van de EFF Studios. “Horror moet het hebben van de vettigheid. Het bloed moet van  de buis spatten. Het is daarom gebonden aan regels. Het gaat om de angst en de verrassing. Je kan nu niet eens met iets heel erg moderns aankomen. Maar desondanks blijft dit de eerste grote entertainmenthorrorfilm van eigen bodem. Compleet met alles erop en eraan. En daarom is het zo enthousiast werken hier. Ik kom net van de set van Paul Verhoeven’s ‘Zwartboek’. Daar is het vooral gedegen vakwerk. Hier loop je steeds tegen grote verrassingen aan. Dan wordt plots besloten dat er een hoofd moet worden opgeblazen. Dat is toch leuk.”

Ook producer Marijke van der Molen die samen met Martin Lagestee de film produceert, geniet van de enthousiaste sfeer op de set. “Een paar dagen hadden we hier de investeerders op de set. Dat zijn toch vooral vermogende ouderen. Die liepen hier ook als kleine kinderen rond. Liefde voor de film staat centraal op de set van ‘SL8N8’. Horror is bijna alles wat een film kan bieden. Van schreeuwende acteurs, vallende dummy’s, special effect tot super gelikte montage. Alle disciplines zijn er.”

Zo was de eerste draaidag meteen de grootste, compleet met een auto-ongeluk en brandende lijken, zo vertelt Van der Molen. “Die dag ging perfect. Wat een begin was dat. Dan zie je mensen met jarenlange ervaring staan juichen als kinderen dat het gelukt is.”

De laatste draaidag gaat echter wat minder. De vochtigheid van het water in de mijn heeft de camera’s aangetast, waardoor sommige opnamen over moeten. Waarschijnlijk met gevolg: een extra draaidag. Verder moest  er vanochtend een crewlid naar de dokter dankzij een botsing met een lamp en kreeg hoofdrolspeelster Victoria Koblenko er bijna een op haar hoofd tijdens de opname. Is het de vloek van de vuurman? Of gewoon meer de normale setperikelen? In oktober zullen we het weten, wanneer de donkere herfst wordt opgeluisterd met de komst van ‘SL8N8’.

Nederhorror in opkomst

Maar liefst 12 producties zijn naast ‘SL8N8’momenteel in ontwikkeling of productie. Tussen de horrorfanatici zitten ook gevestigde namen als Lodewijk Crijns en Boris Pavel Conen:

 • Doodeind’ (Icuri Full Life Entertainment, regie: Erwin van den Eshof)- Een groep vrienden komt in een oud huis terecht, waaruit ontsnappen niet meer mogelijk is. De opnames zijn afgerond, nu is het zoeken naar een distributeur. www.icuri.nl
 • Woensdag’ (ASURA Pictures, regie: Bob Embregts & Jean-Paul Arends)-De eerste Nederlandse slasherfilm, over een moordende psychopaat in de bossen rond Tilburg, ging vorig jaar in première op het AFFF (Amsterdam Fantastic Film Festival). Bob Embregts en Jean-Paul Arends begonnen aan de film tijdens hun studententijd. www.woensdagfilm.nl
 • Worst Case Scenario’ (Gorehound Canned Film, regie: Richard Raaphorst)- Op zoek naar buitenlands geld, leken producenten Fir Suidema en Bart Oosterhoorn succes te hebben voor hun zombiefilm, met Duitse nazi-zombies die Nederland binnenvallen. Helaas zette dit succes niet door. Ze zijn nu op zoek naar vaderlandse financiering. Trailers zijn te zien op www.gorehoundinc.com
 • ’Woensdag Gehaktdag’ (regie: Jan Doense en Wijo Koek)- Film van Jan Doense, de directeur van het AFFF en ook wel mr. Horror genoemd. Met in de hoofdrol: zombies. De film is nog in pre-productie.
 • ‘Exhibition’ (Film Events, regi: Rudolf van den Berg)- toegang tot het hiernamaals via een een 17e eeuws schilderij. De film is momenteel in preproductie. www.filmevents.nl
 • Fragma’ (Visivius Productions, regie: Silvain Hooglander)- Een geest  manifesteert zich op de foto’s van een labiele fotografe. Het script is af en de producent is op zoek naar financiers. www.fragmamovie.com
 • Horizonica’ (regie: Ramon Etman)- Studenten worden gedropt in de bossen rond Eindhoven terwijl er net een zombievirus uitbreekt. De film is in de afrondende fase en wellicht op het AFFF in april al te zien. www.horizonica.nl
 • ’Oogcontact’ (regie: Boris Pavel Conen)- Magische realistische thriller waarin man voorspellende visioenen krijgt na het verlies van vrouw en zoontje.
 • Tijdslot’ (Entermorfic, regie: Diederik van Rooijen)- Een 17-jarig meisje wordt wakker in een greppel en beseft langzaam wat er voor verschrikkelijks is gebeurd. www.entermorfic.com
 • ’Weekend’ (Allez Allez, regie: Mark Weistra)- slasherfilm over groep vrienden in de bossen van de Ardennen. Momenteel ligt er een werkversie klaar en wordt driftig gezocht naar financiering, waarvan de helft binnen is. www.allezallez.nl
 • ’Wild Weekend’ (NL Film & TV, regie: Lodewijk Crijns)- Whodunit-achtige horror met moord onder soapsterren op Waddeneiland. In zeer vroege preproductie. www.nlfilm.tv
 

 

You may also like