Utrechtse topsporters motiveren inwoners tot gezonder leven
Sporten en meer bewegen leiden tot een gezonder leven voor jong en oud. Daarom zijn vijf topsportclubs aan de oostkant van Utrecht in 2020 gaan samenwerken onder de naam Traiectum. Vanuit de topsport willen ze de bredere samenleving stimuleren tot gezonder leven.
Topsport inspireert inwoners van stad en regio en zorgt voor een gevoel van trots en betrokkenheid. Ook kan het een belangrijke economische stimulans zijn voor steden en gebieden. Bedrijven vestigen zich graag in een stad waar sportclubs geweldige prestaties leveren. Dit zijn ook vaak steden met een grote aantrekkingskracht tot talent.
Het was dan ook niet meer dan een logische keuze voor ‘zijn’ club om mee te doen aan Traiectum, vertelt Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht. “We doen al jaren stabiel mee in de subtop van de eredivisie en zijn over de afgelopen tien jaar de vijfde club van Nederland sinds dit seizoen. Als wij ons op dit niveau willen handhaven, moeten we blijven groeien. In de betrokkenheid met onze community, in de beleving, in professionaliteit.”
“Onze behoefte om te groeien als community en in beleving kwam samen met de kans voor de stad en regio Utrecht. We hebben namelijk hier aan de oostkant van de stad iets unieks in handen, we hebben vijf topsportclubs bij elkaar zitten. Naast onze club zijn dat atletiekvereniging Hellas Utrecht, volleybalvereniging VV Utrecht, omnisportvereniging SV Kampong en zwemvereniging UZSC.”
Gezonder leven
Het doel van Traiectum is om atleten maximaal te kunnen laten presteren en krachten te bundelen op onder andere het gebied van faciliteiten, onderwijs, voeding, training, en sponsoring. Omdat de terreinen en accommodaties van de vijf clubs aan elkaar geplakt zitten, bood dit een magische kans, aldus Van Es. “Daar kunnen we trots op ontwikkelen. Op onze helden in de regio. Tegelijkertijd is het de kans om een gigantische breedtesport verder te stimuleren. De gemeenschap achter onze clubs is immers enorm.”
Topsport en breedtesport
“Die trots wilden we benutten richting al die mensen die elk weekend uit en thuis spelen op onze velden of langs de lijnen staan. Vanuit de autoriteit van topclubs willen we mensen mentaal en fysiek motiveren om gezonder te leven. Traiectum is daarmee een wisselwerking tussen topsport en breedtesport. Als je samen zo’n groot ecosysteem vormt, kun je ook makkelijk grote partners aan je binden.”
“Je versterkt je kracht richting scholen, publieke partners en politiek. We gebruiken het als vehikel om de mentale en fysieke gezondheid te versterken in de regio. Tijdens coronatijd verdwenen er 200.000 sporters. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat die weer terugkomen? Naast het fysieke is sport ook een heel belangrijk sociaal systeem. Zo is de sociale cohesie ook groot rond wedstrijden, waar je betrokkenheid rond de club deelt.
Draag die band
Sinds 2020 krijgt de droom vanuit de vijf clubs steeds meer vorm. In een stichting zitten vertegenwoordigers van alle clubs. Die maken bijvoorbeeld afspraken over het delen van faciliteiten. Ze werken samen in het openen van een gemeenschappelijke topsportschool en denken na over de gebiedsontwikkeling. En ook is inmiddels een gemeenschappelijke performance coach aangesteld. Die waarborgt het delen van kennis en kunde over beter presteren.
Traiectum heeft inmiddels middelen beschikbaar die vanaf volgend jaar boven het half miljoen euro komen om projecten op te zetten, zoals effectievere trainingen, goede voeding voor topsporters en technische betere analyse. Er is samenwerking gezocht met allerlei maatschappelijke partners zoals het UMC en het Prinses Maxima Centrum. Ook SportUtrecht en de Gemeente Utrecht zijn vanaf het begin betrokken. Vorig jaar zijn ROC Midden Nederland en IT4Kids aangehaakt.
Een van de eerste campagnes vanuit Traiectum is Draag die Band. Deze campagne vraagt aandacht voor het belang van het meten van bloeddruk. Van Es: “Met deze campagne wilden we mensen van boven de veertig jaar stimuleren om rond te lopen met band om bloeddruk te meten, om zo sneller hart- en vaatziekten op te sporen. We hebben enorm veel aandacht gekregen via nationale kanalen. De topsporters, zoals de spelers van FC Utrecht, hebben meegeholpen aan deze bewustwordingscampagne. Dat is extreem waardevol gebleken.”
Interview voor de Dutch Health Hub. Lees de oorspronkelijke publicatie hier.