Actieplan voor de toekomstbestendige ambtenaar

De gemeenten in ons land staan voor een aantal grote opgaven de komende jaren. Een daarvan is de digitale transformatie. Hoe kunnen ambtenaren mee komen met de snelle ontwikkelingen in het i-domein? De VNG Academie wil hen daarbij helpen. Met onder andere i-trainees en een gestructureerd onderwijsaanbod.

Van wendbare organisaties tot common ground. De gemeenten staan aan de vooravond van een grote digitale transformatie. Daarvoor zijn niet alleen meer mensen nodig die verstand van zaken hebben, de huidige ambtenaren moeten hun vaardigheden en kennis bijspijkeren om mee te kunnen met de snelle ontwikkelingen die de digitale samenleving met zich mee brengt.

Actieplan

De VNG Academie biedt momenteel de nodige opleidingen aan. Maar dat zijn vooral losse modules, zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en i-bewustzijn. ‘Wat echt nodig is, is breder onderwijs,’ vertelt Miriam Voets, manager van de VNG Academie. ‘Onze ambitie is dan ook om een gestructureerd aanbod, samen met de lokale overheid, te ontwikkelen om hen te ondersteunen bij de professionele ontwikkeling van ambtenaren en bestuurders op het gebied van digitalisering, een soort actieplan.’

Lees het hele interview in de special ‘De Publieke Professional’ van magazine Publiek Denken.

You may also like