Het Nieuwe Werken: wat levert het nu op?

Ruim de helft van de organisaties anno 2015 werkt geheel of voor een belangrijk deel volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Naast kostenbesparing leidt Het Nieuwe Werken tot meer tevreden medewerkers, die met meer energie en plezier werken. Kortom, een win-winsituatie voor zowel werknemers als werkgevers.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken, die dit jaar voor de vijfde keer is uitgevoerd. Er deden dit jaar meer professionals mee dan voorgaande jaren: bijna 5300.

Kostenbesparing
Kosten besparen op de huisvesting is net als voorgaande jaren nog steeds de belangrijkste reden om Het Nieuwe Werken in te voeren; 56 procent van de professionals beaamt dat. Volgens de helft van de professionals in het onderzoek is een besparing op de kosten dan ook het belangrijkste resultaat van de invoering van Het Nieuwe Werken.

De behoefte om te besparen met HNW lijkt de afgelopen drie jaar alleen maar groter te zijn geworden. In 2013 noemde nog 38 procent van de professionals dit als reden, vorig jaar was dat 46 procent.

Het Nieuwe Werken. Foto: Flickr Creative Commons/Beeldkracht.

Het Nieuwe Werken. Foto: Flickr Creative Commons/Beeldkracht.

Meer verantwoordelijkheid werknemers
Naast financiële besparingen wordt Het Nieuwe Werken ook ingevoerd voor redenen die meer met duurzame inzetbaarheid te maken hebben. Zo zegt 34 procent meer verantwoordelijkheid te willen geven aan werknemers en om tegemoet komen aan de wensen van de werknemers (30 procent). Verder worden nog aantrekkelijk werkgeverschap (20 procent) en productiviteitsverhoging (17 procent) als reden genoemd.

Ook daar zijn belangrijke resultaten te zien bij de organisaties die Het Nieuwe Werken hebben ingevoerd. 35 procent van de ondervraagde professionals noemt meer tevreden werknemers als belangrijkste resultaat en 32 procent vindt juist dat er meer verantwoordelijkheidsgevoel is ontstaan bij de werknemers. Andere duidelijke opbrengsten zijn aantrekkelijk werkgeverschap en productiviteitsverhoging (beide 16 procent). Volgens een kleine 8 procent van de ondervraagden levert invoering van Het Nieuwe Werken helemaal niets op.

Meer vrijheid
En hoe zit het met de werknemers? Worden die nu blijer van al die nieuwe manieren van werken? Ja. 64 procent van de professionals krijgt meer energie in het werk, 69 procent is er productiever door geworden, 88 procent heeft er meer vrijheid door gekregen en 66 procent heeft nu meer plezier in het werk. Het Nieuwe Werken heeft dus beslist een positieve invloed op het welzijn van medewerkers. Opvallend wel is dat slechts 36 procent zegt meer betrokken te zijn geworden bij hun werk dankzij HNW.

Stijl van leidinggeven
Slechts een derde van de professionals zegt dat hun managers anders zijn gaan leidinggeven. Het gaat dan vooral om meer resultaatgericht (49 procent), meer coachend (28 procent) en meer hiërarchisch (9 procent) leidinggeven. Dat de stijl van leidinggeven niet verandert, is opvallend, zegt Henny van Egmond, partner bij Yolk organisatie-advies. Hij adviseert bedrijven al jaren over de beste manier om met HNW om te gaan.

“Nieuwe manieren van leidinggeven zijn juist hartstikke noodzakelijk. Anders verandert er nog niet veel. Als je de stijl van leidinggeven niet aanpast, alleen HNW invoert voor kostenbesparing en geen betrokkenheid hebt van je werknemers ga je problemen creëren. Wil je snel succesvol zijn, moet je snel kunnen veranderen. Daar heb je betrokken werknemers voor nodig, mensen die de verandering snel kunnen omarmen.”Lees de volledige resultaten van de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken in de whitepaper.

You may also like