Houtkunstenaars

Dorpjes in de Provence hebben vaak verborgen geheimen voor de buitenstaander. Zo kun je als bezoeker in het kleine Villes-sur-Auzon niet vermoeden dat het wereldwijd bekend is vanwege de muziekinstrumenten die hier worden vervaardigd. Drie ambachtelijke instrumentmakers tonen hun kunsten.

Het is een zomeravond, maar de mistral maakt de avond fris. Toch is de straat in Villes-sur-Auzon gevuld met mensen. Paarse en rode lampen verlichten de trappen van een oude kerk.

De avond van de lokale instrumentmakers

Een bebaarde man met een koffer vol fluiten, een jonge gitarist en een vrouw met lange haren, een tamboerijn in haar hand, beklimmen de trappen. Hun repertoire van Franse volksliedjes, Italiaans tarantella’s tot Ierse meeklappers, sleept de toeschouwers langzaam mee in een massale vrolijkheid, die de frisse avondbries doet vergeten. Het is de avond van de lokale instrumentmakers. De avond waarop de instrumenten die de wereld overgaan, ook in eigen dorp zijn te bewonderen.

Villes-sur-Auzon is een van die typische slaperige Provencaalse dorpjes. Zitten hier instrumentmakers die hun producten over de hele wereld exporteren? Toch wel. De eerste tekenen vinden we op een klein pleintje aan de hoofdstraat van het dorp. Het uithangbord aan een oranje huis heeft de vorm van een middeleeuwse fluitspeler.

Lees het hele verhaal in pdf.

Villes-sur-Auzon

You may also like