Voor iedereen een toilet in de buurt in Oude IJsselstreek

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft buikproblemen. Een derde van deze mensen gaat daarom niet of minder van huis omdat ze bang zijn onderweg niet naar het toilet te kunnen. Reden voor Sandra Gosseling-Massop om zich in te zetten voor meer bewust toegankelijke toiletten in de gemeente Oude IJsselstreek.

Ze krijgt daarbij steun van de burgemeester Otwin van Dijk. Inmiddels heeft de Achterhoekse gemeente nu al 70 semiopenbare toiletten. Dat waren er begin dit jaar slechts zeven.

“Ik vind het een mooi initiatief. Ik maak zelf graag lange wandelingen en weet hoe fijn het is als je ergens even naar de wc kan”, zegt de medewerkster van de Landwinkel Luemes in Ulft. Ze plakt een oranje sticker met de tekst ‘Hier kun je naar de wc’ op de ruit van de winkeldeur. Die heeft ze zojuist uit de handen van Sandra Gosseling gekregen. De Landwinkel in Ulft is net verbouwd en heeft de wc opengesteld voor iedereen die nodig moet. Het is bijna de 70ste locatie in Oude IJsselstreek, de fusiegemeente, waar het dorp Ulft deel van uitmaakt. En dat is dankzij Sandra.

Land met de minst openbare toiletten

“Nederland staat momenteel bovenaan als een van de landen met de minst openbare toiletten. Daar wil ik verandering in brengen.” Aan ambities geen gebrek bij Sandra Gosseling, inwoonster van Ulft, een van de dorpen die samen de gemeente Oude IJsselstreek uitmaken.

Toen twee jaar geleden de burgemeester van de fusiegemeente Otwin van Dijk, oud-Kamerlid en rolstoelgebruiker, een bijeenkomst organiseerde voor mensen met een beperking, was Gosseling erbij. Twintig jaar geleden overleefde ze ternauwernood een auto-ongeluk, waardoor ze een evenwichtsstoornis heeft, slechts ziet met een half oog en slechthorend is.

“Otwin deed een oproep: geef je op als je er echt werk van wilt maken om onze gemeente toegankelijker te maken. We hebben toen een werkgroep opgericht van 25 mensen en zijn aan de slag gegaan. Ik ben vanaf het begin een pleidooi begonnen voor meer toegankelijke toiletten. Om mijn gezondheid op peil te houden drink ik veel water, en dan moet ik vaak naar de wc. Ik red me wel, maar voor ouderen en jonge kinderen is het lastiger. Eerst werd er wat lacherig over mijn toiletverzoek gedaan. Maar ik bleef bij mijn punt op de agenda van de werkgroep: meer semiopenbare toiletten waar je gebruik van kunt maken zonder dat je iets hoeft te bestellen of te kopen.”

Lees verder op de website Iedereen Doet Mee van de VNG.

You may also like