2020: nog één keertje terugkijken

2020 was een roerig jaar in allerlei opzichten. Maar vooral natuurlijk door de komst van Corona. Dat zette alles op de kop. Toch kan ik terugkijken op een mooi jaar met mooie klussen, fijne samenwerkingen en nieuwe opdrachtgevers. Een korte terugblik, nu we weer begonnen zijn in een nieuw jaar!

Nuffic

Januari 2020 was mijn laatste maand voor Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. In 2018 was ik gestart als interim persvoorlichter, om er vervolgens als content specialist/redacteur en communicatieadviseur primair en voortgezet onderwijs te werken. In januari heb ik (online) communicatie gedaan voor evenementen als de Internationaliseringsprijs voor vvto-scholen, eTwinning en de LinQ Winterdag waar docenten Frans en Duits de twee ambassadeurs ontmoetten in het prachtige pand van de Duitse Ambassade aan de Vijverberg. Ik deed in januari nog een aantal interessante interviews, onder andere met ‘geluksprofessor’ Leo Bormans, eTwinning pionier Cees Brederveld, Marinella Orioni en Francis Kutschruiter. Het was een mooie tijd bij Nuffic!

RNW Media

Half maart startte ik in een nieuwe interim klus: als Press Officer bij RNW Media, voorheen bekend als de Wereldomroep. Een prachtige organisatie, gevestigd op het Media Park, en werkend in allerlei landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Na 2 uur werken op kantoor in Hilversum moest iedereen naar huis in verband met de lockdown. Op een aantal vergaderingen na heb ik de rest van het jaar dan ook vanaf huis voor RNW Media gewerkt. Ik heb artikelen geschreven voor de partnerpagina’s van OneWorld, de stories van RNW Media opgehaald uit de verschillende projecten wereldwijd en gedeeld met media. Zo kwam onder meer de verkoop van de Wereldomroep-gebouwen in de media, net als de blokkade die Facebook doet op advertenties van de Love Matters-platforms voor seksuele voorlichting. Journalisten kwamen in contact met de verschillende projecten, zoals Yaga Burundi, Love Matters in India en Justice4Her in China.

Agenda Stad

Ook dit jaar mocht ik weer een hele hoop mooie interviews en tekstproducties maken voor Agenda Stad, (opdrachtgever: Ministerie van BZK). Ik werkte mee aan Community of Practice magazines, en maakte voor de Dag van de Stad een hele serie interviews, waaronder met Eva Rovers, Floor Milikowski, de Antwerpse psychiater en ‘verdrietdokter’ Dirk de Wachter en crisisdeskundige Kenny Meesters. Een aantal van de interviews zijn verwerkt in een prachtig e-zine.

City Deals

Verbonden aan Agenda Stad is ook de City Deal Kennis Maken, waarin steden samen met de hoger onderwijsinstellingen maatschappelijke vraagstukken aanpakken. In 2020 mocht ik weer een groot aantal interviews doen voor de nieuwsbrief en website van deze City Deal, met bestuurders, over mooie projecten en met inspirators. Zo interviewde ik onder meer Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, rector van de Hogeschool van Amsterdam Geleyn Meijer, de gemeente Leeuwarden en Han van Krieken, rector van de Radboud Universiteit. Voor de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda schreef ik afgelopen jaar een aantal artikelen, die terugkijken op de afgelopen jaren en wat de City Deal bereikt heeft. Die zijn gepubliceerd in een mooi magazine.

Iedereen Doet Mee

Ook afgelopen jaar mocht ik weer voor de VNG (programma Iedereen Doet Mee) op pad, en later online interviews doen met inspirerende gemeenten die inclusie hoog op de agenda hebben staan. Ik sprak met twee wethouders van de gemeente Hoeksche Waard, -ook op video-, met een boswachter van de St.Pietersberg in Maastricht, ervaringsdeskundigen in Amsterdam en met twee bevlogen mensen die onze stranden toegankelijker willen maken. Door corona gingen helaas een paar mooie reportages niet door.

Boekrecensies

Dit jaar heb ik voor het eerst geschreven in een nieuw genre: boekrecensies. Voor PW heb ik het afgelopen jaar er een aantal mogen doen. Zoals Authentiek Zelfvertrouwen, Strategische Personeelsplanning en Varen in de Mist.

Publiek Denken

Ook in 2020 mocht ik weer voor magazine en platform Publiek Denken een paar mooie verhalen maken, zoals over de regionale energiestrategieën en hoe het maar niet lukt de burger erbij te betrekken. Voor de special iSamenleving schreef ik een aantal artikelen over digitalisering in de zorg, zoals de nieuwe wet Elektronische uitwisseling van gegevens, kunstmatige intelligentie en cybercrime in de zorg.  

De Kanttekening

Naast RNW Media heb ik in 2020 ook voor een aantal nieuwe opdrachtgevers gewerkt, zoals het platform en magazine De Kanttekening. In december verscheen mijn achtergrondverhaal over Molukse jongeren die hard bezig het bestaande imago over Molukkers te doorbreken. Het kwam meteen in de lijst van de meest gelezen stukken van 2020.

Goed op Weg

Voor het programma Goed op Weg, waarin de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samenwerken aan een goede bereikbaarheid en een gezonde leef- en werkomgeving, maakte ik een aantal interviews met werkgevers. Ik deed onder meer interviews met Richard Kraan, partner van PriceWaterhouseCoopers, kreeg HR-tips van Yulita van den Ham en Sarah van den Born van Dag1 en mocht de Kromhoutkazerne bezoeken voor een interview met kazerneadjudant Jos, die ik ook op de foto zette.

Niets Over Ons Zonder Ons

Op de valreep ben ik nog gestart voor een nieuwe opdrachtgever: Ieder(in), waar ik voor het programma Niets Over Ons Zonder Ons, aan de hand van twee bijeenkomsten en interviews twee inspiratiedocumenten ga maken. Wordt de komende weken dus vervolgd!

You may also like