‘Arafat is teleurstellend leider gebleken’
Gretta Duisenberg heeft zondagmiddag 9 februari 2003 in Utrecht gezegd geen lotsverbondenheid te hebben met Palestijns leider Arafat. Tijdens een bijeenkomst van actiegroep ‘Stop de Bezetting’ zei ze dat hij alles bij elkaar een teleurstellend leider is gebleken.
Duisenberg kreeg internationaal veel kritiek tijdens haar oriëntatiereis in januari naar de bezette Palestijnse gebieden in Israël. Zeker haar ontmoeting met Arafat bracht internationaal veel kritiek los. Duisenberg noemde Arafat wel een ‘belangrijk symbool van de belegering van de Palestijnse natie, die verwikkeld is in een overlevingsstrijd.’
Op de bijeenkomst nam ze verder afstand van eerdere controversiële uitingen, zoals dat ze begrip zou hebben voor Palestijnse zelfmoordacties of de holocaust zou hebben goedgekeurd. “Mijn lotsverbondenheid betreft wel de burgers aan beide zijden van het conflict, die zich blijven inzetten voor de vrede, aldus Duisenberg.”
Foute accenten
Ondanks alle kritieken en commotie die de oriëntatiereis heeft veroorzaakt is de reis volgens haar erg waardevol geweest, in de vorm van goede contacten en ideeën. Wel betreurde ze dat sommige media ‘foute accenten’ heeft gelegd, waardoor de inhoud van de reis op de achtergrond is geraakt. Er zou te veel nadruk zijn gelegd op haar eigen emoties en door toedoen van een pro-Israël organisaties hebben de financiering van de reis, haar diplomatieke paspoort en zelfs de positie van haar man Wim Duisenberg bij de Europese Centrale Bank te veel aandacht gekregen.
Toch zegt Duisenberg na de reis te kunnen blijven dromen over een vrede in Israël, waarbij de Palestijnen en Israëliërs elkaar als mensen kunnen blijven zien. Ze kondigde aan met ‘Stop de Bezetting’ door te gaan, onder meer door symposia en lezingen te organiseren. “We zijn pas effectief als we in Europa een beweging hebben opgezet.”
Momenteel heeft de actiegroep ruim 45.000 handtekeningen verzameld tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.