Bier en Utrecht maken een goede combinatie, dat kunnen de vele studenten wel beamen. Maar dat Utrecht een eeuwenoude traditie van bierbrouwen kent is minder bekend. In 1930 verdween de laatste Utrechtse ambachtelijke bierbrouwer. Tot de afgelopen jaren. Utrechts bier is weer in opkomst. Met voorop bierbrouwerij De Leckere uit De Meern. 

Op het ietwat kille bedrijventerrein Oudenrijn brouwt Utrechtse grootste bierbrouwerij De Leckere allerlei ambachtelijke bieren met mooie namen als Razende Swaen, Crom Hout en Rode Toren. In 1997 opgericht door een club vrienden met een passie voor bier en brouwen, als een soort uitgegroeide hobby. De vrienden hadden vooral verstand van hoe je een lekker biertje brouwt, en minder hoe je deze in de markt zet. Na een aantal overnames is De Leckere nu wel helemaal klaar om de biermarkt te veroveren. Als echt Utrechts bier. De drijvende kracht daarachter is Coen Crince Le Roy.

Hoe lang werk je al bij De Leckere?
‘ Ik ben vorig jaar bij De Leckere begonnen met een duidelijke opdracht: ons bier meer te vermarkten en daadwerkelijk de stap te maken naar een groter marktaandeel. De keuze voor mij om voor dit merk te gaan werken was niet moeilijk. Ik heb een grote passie voor deze stad, ik hou van goed bier en ben dol op de horecawereld. Overigens sla ik een goed glas wijn of grappa ook niet af hoor. Ik ben bekend met  de Utrechtse horeca. Daarnaast heb ik in het verleden voor een grote Nederlandse brouwer diverse sales- en marketing functies vervuld.

Jullie timmeren behoorlijk aan de weg dus?
‘Ja. Het gaat goed. We zijn de eerste biologische speciaalbier brouwer van Nederland, maar daarnaast maken we ook een heel mooi pils. En dat wordt steeds meer ontdekt. We hebben sinds februari ons eerste vaste horecapunt op de Korte Jansstraat, Pret a Porter. En dat voelt heel bijzonder, zeker met een De Leckere lichtbak aan de muur. Onlangs is ook restaurant Goesting , net uitgeroepen tot de winnaar van de Gouden Pollepel 2011, overgegaan op ons bier. En binnenkort gaat wijncafé Lefèbre op het Neude ons bier schenken. Ook zijn we op steeds meer evenementen aanwezig, zoals laatst het Leidsche Rijnfestival.’

Is De Leckere vooral op Utrecht georiënteerd?
Vanaf het begin wel ja. Sinds kort zijn we dat Utrechtse veel meer aan het uitdiepen en claimen we de titel echt Utrechts bier. Mensen in Utrecht zijn altijd trots geweest op echte Utrechtse producten. Daarom zijn we nu samen met Vocking Leverworst het Rondje Utrecht begonnen, een campagne waar ons bier met dit echt Utrechtse product wordt neergezet in de horeca. Natuurlijk richten we ons verder. Onze bieren misstaan nergens. We wonnen vorig jaar de derde prijs met ons bokbier op het festival van PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier), de grootste landelijke bierconsumentenvereniging van Nederland. Bovendien zijn wij de eerste biologische brouwerij van speciaalbieren.’

Zeggen niet meerdere brouwerijen dat?
‘Je ziet nu dat steeds meer belangstelling ontstaan voor biologische producten., dat wordt ook opgemerkt door andere brouwers. Maar je kan niet “overnight” besluiten dat je biologisch wordt. We werken met de zogeheten SKAL certificering, die 100 procent garandeert dat we niet met kunstmest werken, met pesticiden of met groeiversterkers in onze granen.’

Hoe is het met de concurrentie op de Utrechtse bierenmarkt? Het Utrechtse bierbrouwersfestival onlangs liet zien dat jullie niet de enige zijn.
‘Ik spreek liever niet van concurrentie. Het bierbrouwersfestival was hartstikke mooi, al die brouwmeesters bij elkaar. We zijn meer collega’s van elkaar. We helpen elkaar. Een van onze brouwers was daar ook met een eigen merk bier. Vergeleken met ons werk zijn de meeste andere Utrechtse bieren gemaakt door huisbrouwers. Het is veel kleinschaliger dan wat wij doen. Er is veel onderling contact aanwezig, dat bestaat uit een gezellig karakter.’

Heeft Utrecht echt een biercultuur?
‘Jazeker. Vroeger zaten er wel tientallen brouwerijen in het centrum van de stad langs de Oudegracht. Zelfs uit Amsterdam kwamen ze naar hier omdat het water uit de gracht veel schoner was om bier mee te maken. In 1930 sloot de laatste Utrechtse brouwerij zijn deuren door de aanhoudende druk van de opkomst van pils en de grote merken.’

Dit interview is deel van een serie met ondernemers uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern voor de lokale krant Ons Leidsche Rijn. Voor meer informatie over De Leckere.