IBDS Magazine nummer 5

IBDS Magazine

Als de Stelseldag één ding laat zien, is dat de IBDS het afgelopen jaar echt vorm heeft gekregen, stellen programmamanager IBDS bij BZK Tim Faber en Sylvia Kuilboer, verantwoordelijk aan ICTU-zijde. Het komend jaar moet dan ook de brug worden gemaakt naar dat partijen echt gebruik gaan maken van de bouwstenen die het afgelopen jaar zijn ontwikkeld. Ik interviewde hen voor de vijfde editie van het IBDS Magazine.

Daarin werd vooral teruggekeken op de Stelseldag. Zoals op de sessie van het Digilab. Data bij de Bron laten, inwoners meer regie geven op hun gegevens en de potentie van data beter benutten. We weten waar we als overheden naartoe willen, en dat het kan. Maar hoe nemen we de stap naar het daadwerkelijk toepassen van die moderne technieken, en ook nog eens volgens de geldende wetten en standaarden? Hoe komen we van droom naar daad? Daarvoor is het Digilab opgezet.  

Ik deed ook verslag van een sessie waarin drie Chief Data Officers (CDO’s) vertellen over hun belangrijke rol binnen hun organisaties. Tanaquil Arduin, CDO bij de gemeente Den Haag en oprichter van het landelijke netwerk van CDO’s in de publieke sector, ging in gesprek met collega-CDO’s Vanessa Visser (Kamer van Koophandel) en Ronald Damhof (Ministerie JenV). Hoe dan ook, de Chief Data Officer (CDO) is niet meer weg te denken bij de overheid om het gegevensdomein op orde te brengen.

Dat je heel goed analoog rond digitale zaken kan samenwerken bewees het Fieldlab Common Ground, dat van 21 tot 23 november plaatsvond in Amersfoort. Ruim twintig partijen en tachtig deelnemers werkten fysiek samen aan een casus rondom het proces van WOZ-beschikkingen. Doel was om het Federatief Datastelsel (FDS) in de praktijk te testen, en te leren wat werkt en waar de uitdagingen liggen. Volgens de principes van Common Ground.

Lees het hele e-zine online.

 

You may also like