Verkeersregelaars. Foto: Flickr Creative Commons/Bas Bogers.

‘Agressie moet nooit normaal worden’

Ze worden tijdens hun werk uitgescholden, bedreigd en krijgen een middelvinger als groet. Maar verkeersregelaars zijn niet van hun stuk te krijgen. ‘Ik denk altijd maar, ze weten niet beter.’ Een dagje mee op pad met verkeersregelaars in Amsterdam.

‘Dit is toch niet normaal meer hier. Als jullie zo doorgaan kun je helemaal nergens meer naar toe fietsen. Het moet niet erger worden.’ Een man van middelbare leeftijd op de fiets schreeuwt zijn ergernis uit als hij wordt tegengehouden door twee verkeersregelaars op de Vijzelgracht in Amsterdam. Hier wordt druk gewerkt aan de veelbesproken Noord-Zuidlijn en de straat is tijdelijk afgesloten voor fietsverkeer. Aan John Kuif en Mieke Schellekens de taak de fietsers tegen te houden en om te leiden. En dat wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen.

Sommige mensen moeten per se hun ongenoegen uiten, anderen rijden gewoon door. Ook zijn er fietsers die hun weg vervolgen over de stoep. ‘Tja, af en toe schiet er eentje tussendoor’, haalt Schellekens haar schouders op. ‘Je kunt ze niet allemaal tegenhouden’, voegt Kuif er aan toe. ‘De mensen willen veel discussie vandaag. Ik wijs dan gewoon op het bord’, en hij wijst naar het ronde rode verbodsbord. ‘Dat is geen soepbord’, lacht hij.

Voor het verhaal was ik samen met fotograaf Marcel Molle op pad in Amsterdam op verschillende locaties waar verkeersregelaars werden ingezet.

Lees het hele artikel in pdf.

You may also like