Twaalf uur werken....en dan slapen in een busje

Reportage van een dag mee op pad met de Arbeidsinspectie, op zoek naar illegale werknemers.

Het kan zomaar gebeuren: een controle van de arbeidsinspectie. Auto’s scheuren het terrein op en het hele bedrijf wordt doorzocht. De arbeidsinspectie is op dit moment bezig met verschillende campagnes in de tuinbouw. CNV Land- en Tuinbouw ging een dag mee op pad met een gecombineerd team van arbeidsinspectie en vreemdelingenpolitie. Op zoek naar illegale werknemers.

Het is rustig in de Zuid-Hollandse polders rond Moerkapelle. Die rust wordt kortstondig verstoord door drie auto’s en een blauw busje die over de provinciale weg langs de tuinbouwkassen rijden. Vandaag is de arbeidsinspectie samen met de vreemdelingenpolitie op pad voor onverwachtse controles bij een aantal tuinders. Ze gaan op zoek naar illehale werknemers die hier vaak voor een laag loon, enorm lange dagen maken.

Verdacht

De auto’s schieten het terrein van het eerste tuinbouwbedrijf op. De inspecteurs en agenten springen eruit. Verdeeld over drie teams proberen zij het bedrijf binnen te komen. Twee gaan linksom, twee rechtsom naar achter en twee via de voordeur. Die blijkt echter potdicht te zitten. Met veel gebaren proberen de inspecteurs de aandacht van de medewerkers binnen te krijgen. Maar die doen bewust niet open. “Dat is meestal verdacht”, legt teamleider Henk Dammers van de arbeidsinspectie uit, die van een klein afstandje zijn team in actie bekijkt.

Reportage voor het ledenblad Land- en Tuinbouw van vakbond CNV. Lees het hele verhaal in pdf.

You may also like