Zij-instromen op hbo-niveau kan op eigen tempo

De komende vier jaar hebben we zo’n 190.000 mensen nodig voor de zorg in ons land. De huidige opleidingen gaan dat aantal bijlange na niet halen dus we moeten verder kijken. ActiZ zet als branche dan ook stevig in op herintreders en zij-instromers. Maar is het onderwijs wel voldoende aangepast op deze doelgroepen? Maatwerk is immers gewenst. Gertruud van Schuppen van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) vertelt.

Waar herintreders in de ouderenzorg snel kunnen worden ingezet dankzij hun ervaring, is dat anders bij zij-instromers. Die komen vaak uit een heel ander beroep en hebben een ander leertraject nodig. Ook hebben ze vaak al meerdere opleidingen gevolgd, meer levenservaring, hebben een andere werk-/privebalans, door bijvoorbeeld een gezin. Kortom, ze moeten dan ook heel gemotiveerd zijn om door te zetten.

Lees het hele artikel op de website van ActiZ.

Ik sprak daarnaast ook met Miranda Beekelaar, een zij-instromer die nu een opleiding wil gaan doen aan de CHE en met Isabel van Beckum van Opella, die al met zij-instromers werkt in haar zorgorganisatie.

You may also like