2019: een terugblik

Nu dat het oudejaarsavond voor de deur staat, is het weer hét moment om even terug te kijken op het afgelopen jaar. Het was een weer een druk en zeer divers jaar met veel mooie opdrachten, klussen en hele fijne samenwerkingen!

Nuffic

Voor Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, startte ik het jaar als lid van het team Content. Na het stoppen met magazine Transfer zag dit jaar de geboorte van Nuffic Actueel, het online platform voor longreads en nieuws. Ik heb onder andere Wim Deetman, Graham Moore, en Fred Sengers geïnterviewd en een bezoek gebracht aan een Global Citizen School. Daarnaast heb ik meegewerkt aan nieuwsbrieven en social media. Na de zomer ben ik als communicatieadviseur verder gegaan bij de afdeling primair en voortgezet onderwijs. Ik heb in de afgelopen maanden veel geleerd over tweetalig onderwijs, wereldburgerschap en vroeg vreemdetalenonderwijs en daarover zowel intern als extern gecommuniceerd. Per februari stopt mijn tijdelijke klus en ga ik afscheid nemen van Nuffic en alle fijne collega’s waar ik sinds februari 2018 mee heb samengewerkt. Allemaal super bedankt alvast.

Agenda Stad

Ook dit jaar ben ik als journalist/tekstschrijver weer betrokken geweest bij Agenda Stad, de samenwerking van Rijk, steden en stakeholders die de groei, innovatie en leefbaarheid van Nederlandse steden wil versterken. In opdracht van het ministerie van BZK heb ik diverse interviews gedaan en meegewerkt aan een e-zine voor de Dag van de Stad, eind oktober. Ik heb van dit succesvolle evenement ook een verslag gemaakt. Het is mooi te zien hoe het kleine team van Agenda Stad zo’n enorme beweging weet te creëren rond deze dag. Voor BZK heb ik verder ook andere schrijvende klussen gedaan, waaronder interviews voor social media en De Krant.

City Deals

Ook onderdeel van Agenda Stad zijn de City Deal Kennis Maken en de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda. Beide City Deals huurden me het afgelopen jaar in voor het doen van interviews, nieuwsberichten, verslagen en webredactie. Voor Kennis Maken heb ik maandelijks steeds vier diepte-interviews gedaan over partners van de Deal en andere inspirerende projecten. Mooi te zien hoe steden en kennisinstellingen samenwerken en vragen vanuit de samenleving oppakken.

Iedereen Doet Mee

Verder op het gebied van overheid heb ik in 2019 ook voor de VNG veel interviews gedaan in het kader van het programma Iedereen Doet Mee. Bij de koplopergemeenten zijn veel mooie voorbeelden te halen hoe mensen met een beperking als ervaringsdeskundigen worden betrokken bij het maken van beleid of worden ingezet voor allerlei werkzaamheden. Van Reusel-De Mierden tot Groningen. Van de achterhoek tot Den Haag. Ik heb veel gemeenten en projecten bezocht voor een interview, foto’s en video. Ook heb ik meegewerkt aan de redactie van de inspiratiebundel Samen Spelen.

NVDE

Ook een thema waar ik al jaren mij bezig houdt is milieu en de energietransitie. Ik was dan ook heel blij om voor de zomer weer benaderd te worden door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) om mee te helpen met teksten. Ik heb meegewerkt aan een prachtig online glossy magazine, de SUUS, waarvoor ik onder meer ‘weerbabe’ Helga van Leur interviewde. Verder heb ik voor de website en nieuwsbrieven nog inspirerende interviews gedaan, onder andere met Kitty Jong van de FNV en Maarten Labots. Het is mooi om te zien hoe de NVDE is gegroeid en een onmisbare partij is geworden in de energietransitie. Leuk: op de valreep van het jaar zag ik de NVDE als een van de nieuwe partners van de City Deal Elektrische Deelmobiliteit voorbijkomen. Zo zijn twee van mijn opdrachtgevers verbonden.

Publiek Denken

De energietransitie was ook een van de thema’s waarover ik het afgelopen jaar als journalist over heb geschreven voor het magazine Publiek Denken.  Ik heb weer verschillende interviews en achtergrondverhalen gemaakt voor het blad en de specials die in e-zine zijn verschenen. Onder andere over klokkenluiders, de RES-regio’s en over innovatie in de zorg.

Skipr en Zorgvisie

In mei en juni werd zorg helemaal hét thema voor mij om over te schrijven. Als journalist heb ik een aantal weken bijgesprongen op de redactie van de vakbladen Skipr en Zorgvisie. Ik kwam stuitende verhalen tegen in de jeugdzorg en leerde over bacterieresistentie in ziekenhuizen. Het was verder super leuk om weer eens op een journalistieke redactie te werken met bijbehorende productie én leuke collega’s.

PW

Het afgelopen jaar heb ik afscheid moeten nemen van een mooie klus, waar ik de laatste jaren mee bezig was: Over Het Nieuwe Werken. Sinds 2015 heb ik deze website bijgehouden, samen met Het Nieuwe Werken Blog. Sinds 2011 deed ik al de redactie over Werken 2.0. Alle drie de sites zijn verhuisd naar PWNet, waar al het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken te vinden is. Voor deze site en bijbehorend magazine heb ik het afgelopen jaar interviews, nieuwsberichten en boekrecensies geschreven.

Verder heb ik nog voor het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie een serie interviews gedaan, heb ik voor de Belastingdienst een video gedaan over een pilot ‘Bellen na aanmaning’ in Groningen en heb ik voor VNG Magazine een achtergrondverhaal gemaakt over het Fonds Tekortgemeenten.

Kortom, het was een intensief, succesvol en bijzonder jaar. Iedereen bedankt voor alle fijne en inspirerende samenwerking! Ik wens iedereen een heel mooi en succesvol 2020!!

You may also like