2018 in vogelvlucht

2018 is een heel succesvol jaar geweest. Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om eens terug te kijken.

Agenda Stad en BZK

Na 2 jaar nam ik eind januari met een interview over klimaatadaptatie in onze steden afscheid als freelance sr. webredacteur bij het programma Agenda Stad en van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de loop van het jaar werd ik als tekstschrijver ingehuurd door BZK om een verslag te maken van de Dialoogtafels Tel Mee Met Taal. Dit actieprogramma is georganiseerd door de ministeries van BZK, OCW, SZW en VWS en diverse partners. In de aanloop naar de Dag van de Stad heb ik weer voor Agenda Stad een aantal interviews gedaan met mensen die daar een rol hadden. Van muziekkenner Leo Blokhuis, Pieter Winsemius, gedeputeerde Jop Fackeldey onderzoeker Otto Raspe tot de Haagse wethouder Robert van Asten, Willemijn Verloop en Wobine Buijs, de burgemeester van Oss. Ze zijn allemaal samengevoegd in een mooie e-zine van BZK.

Nuffic

In februari ben ik gestart met een nieuwe interimklus, namelijk als persvoorlichter bij Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Ik kende het onderwijsveld nog niet heel erg goed, dus het was een beetje een sprong in het diepe maar wat een bijzonder veld heb ik leren kennen. Nuffic op allerlei terreinen, van primair onderwijs tot hoger onderwijs, van inkomende studenten tot uitgaande studenten, van Erasmus-beurzen tot eTwinning in de klas. Als persvoorlichter heb ik een bijdrage mogen leveren om media-aandacht te genereren voor eigen cijfers en onderzoeken in de media, zoals inkomende mobiliteit, tweetalig onderwijs en stayrates. Ook dat Chinees dit jaar officieel een examenvak op het vwo werd is groots opgepikt, net als de internationale samenwerkingstak van Nuffic: global development.

Sinds oktober ben ik nog aan het werk als redacteur en content specialist, en doe ik social media, interviews en nieuws voor de website en nieuwsbrieven. Ik heb geschreven over tweetalig onderwijs, onderwijs in vluchtelingenkampen, studeren in het buitenland en buurtaalonderwijs. Als redacteur heb ik mogen meewerken aan het allerlaatste nummer van het vakblad Transfer dat na 25 jaar is opgeheven. Ik heb een achtergrondverhaal geschreven over stayrates en eentje over de afdeling Onderwijsvergelijking van Nuffic. Deze belangrijke afdeling is vooral op de achtergrond te vinden van de organisatie maar wel een core business. Dit jaar bestaat de afdeling 60 jaar. Voor de Week van de Internationale Student heb ik ook wat video-interviews gedaan met internationale alumni, die na hun afstuderen in Nederland zijn gebleven om hier te wonen en werken.

Publiek Denken

Natuurlijk werk ik ook nog steeds af en toe als journalist. Het afgelopen jaar heb ik dat vooral gedaan voor het magazine en de specials van Publiek Denken. Zo heb ik onder meer twee keer een interview gedaan met Maxime Verhagen, interviewde ik Gita Salden van de BNG Bank, Jantine Kriens, directeur VNG, maakte ik artikelen over smart mobility en truck platooning en een achtergrondverhaal over regionale energiestrategieën.

Over Het Nieuwe Werken

Ook dit jaar heb ik voor B+B Vakmedianet de websites over Het Nieuwe Werken, Over Het Nieuwe Werken, Werken 2.0 en HetNieuweWerken Blog, bijgehouden met nieuws, achtergronden en interviews, zoals met arbeidsadvocaat Mark Diebels en onderzoeker Arjan de Kok.

Nieuwe opdrachtgevers

Dit jaar heb ik ook leuke klussen gedaan voor een aantal nieuwe opdrachtgevers. Voor VNG mocht ik voor het programma Iedereen Doet Mee op pad voor een reportage in Groningen bij de lokale verkiezingen. Met tekst en video heb ik gekeken hoe toegankelijk de stembureaus daar waren. Ook heb ik een verslag gemaakt van een hackathon in Rotterdam. De City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda kende ik al via Agenda Stad. De afgelopen maanden heb ik met video en tekst daar leuke projecten van stedelijk voedselbeleid kunnen laten zien. Voor ActiZ mocht duiken in de wereld van de zij-instromers, mensen die zich laten omscholen als verpleegkundige, en een verslag doen van een bestuurdersbijeenkomst, inclusief interview met minister Hugo de Jonge. Voor het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie ben ik begonnen met een serie interviews, waarvan de eerste met Nicolette Horn online staat. Verder heb ik als tekstschrijver meegewerkt aan het herschrijven van een strategisch document over de digitale transformatie voor de gemeente Eindhoven en voor het IFAW geholpen met de vertaling en redactie van factsheets.

Iedereen hele fijne feestdagen en een heel goed nieuw jaar!!!

Tot in 2019!!

You may also like