Mont Ventoux. Foto: Pieter Verbeek

Oude liefde- Bedoin en de Mont Ventoux

Met zijn bijna twee kilometer hoogte domineert de Mont Ventoux de wijngaarden en lavendelvelden van de Vaucluse. Eeuwenlang hebben de inwoners van dorp Bedoin voor de berg gezorgd, maar nu zijn er plannen voor een regionaal natuurpark dat deze taak zal overnemen. Tot verdriet van de Bedoinais.

In de kleine straatjes van Bedoin staan teksten op de muren als ‘Ne touche pas mon Ventoux’ en ‘parc a huitre’. Het zijn stille protesten tegen de Franse staat, die rond de Mont Ventoux een dertigduizend hectare groot regionaal natuurpark wil stichten.

Niet dat je veel van deze protesten merkt, want Bedoin is net zo klein en rustig als andere Provençaalse dorpen. Het sociale leven speelt zich op zomeravonden af rond het plein, waar kinderen spelen en dorpelingen elkaar treffen om bij te praten. Dat veel van deze mensen huiverig zijn voor een groot park dat ‘hun’ berg afpakt, zullen ze een buitenstaander niet ongevraagd vertellen.

De Reus van de Provence

Maar dat ze een speciale band hebben met de Mont Ventoux is onmiskenbaar. Dat is ook niet gek, want de witte kalkstenen top van de ‘Reus van de Provence’ torent overal boven zijn omgeving uit. Voor de lokale bevolking is de berg een emotioneel en praktisch ijkpunt, bijvoorbeeld om te zien hoe de wind waait of om een weersvoorspelling te doen. Een plaatselijke wijsheid luidt: ‘quand le Ventoux porte son chapeau, il pleuvra bientôt’, als de Ventoux zijn hoed draagt, gaat het binnenkort regenen.

Reportage vanuit de Provence voor het magazine En France. Een mooie coproductie met fotograaf Neil Thomas.

Lees het artikel in pdf.

You may also like