‘Als je het breder oppakt moet je het ook breder delen’
Drie jaar geleden ging Dordrecht aan de slag met de City Deal ‘Waarden van Groen en Blauw in de Stad’. Als pilotproject werd het Sterrenburg-park gekozen. Wat ooit een beetje een no-go area was is nu een baken van groen en sociale cohesie midden tussen de woonwijken. Wethouder Marco Stam van Dordrecht wil nu de volgende stap maken met het Central Park in zijn stad.
Daar wil hij ook de andere partijen bij betrekken die profiteren van de verbetering van het park, zoals verzekeraars en bedrijfsleven. Want dat de verbetering van een park wat oplevert is wel duidelijk geworden uit de pilot Sterrenburg-park. Dat park is inmiddels een aantrekkelijke plek voor iedereen uit de buurt.
Theoretische waarden
Met de TEEB-Stadtool, die vanuit de City Deal is ontwikkeld, berekende Dordrecht dat het verbeterde Sterrenburg-park over de komende dertig jaar 3,5 miljoen euro kan opleveren aan theoretische waarden. Door het park aantrekkelijker te maken komen de mensen uit de omliggende wijken er vaker. Ze bewegen meer, leven gezonder, en kinderen hebben minder obesitas. Dat betekent dus minder ziektekosten en een toenemende sociale cohesie, die weer als gevolg heeft dat mensen langer blijven wonen in de wijken, en het aantal verhuisbewegingen afneemt.
Klimaat en veiligheid
Het Sterrenburg-park is in 1971 aangelegd in de gelijknamige wijk op voormalig landbouwgrond, en is altijd populair geweest bij de bewoners. Toch was het dringend toe aan onderhoud, legt wethouder Marco Stam, wethouder Sport, Wonen en Openbare Ruimte, uit. “Daarom hebben we dit park als pilot opgepikt in de City Deal. Het park was voorheen iets van een no-go area, met allerlei problemen, zoals wateroverlast, hangjongeren en een gebrek aan speelplekken voor kinderen. Het was een beetje een schimmig gebied geworden. Vanuit die optiek zijn we het park gaan verbeteren met verschillende thema’s voor ogen, van klimaat tot veiligheid. Nu hebben we projecten met wateropvang en zijn er allerlei initiatieven opgekomen vanuit de wijk zelf. Zo is er een burgerinitiatief voor de verbouw van een gebouw aan de rand van het Sterrenburgpark tot een ontmoetingsplek voor jong en oud, met kleinschalige horeca.
De Werkgroep Sterrenburg, gevormd door buurtbewoners én gemeente, heeft zich ingezet voor de bouw van een waterrijke, natuurlijke speelplek, die afgelopen juli officieel is geopend. Bewoners zijn hier zeer actief bij betrokken en hebben hun rol genomen.”
Lees het hele interview op Agenda Stad.