Aan het werk in TivoliVredenburg: ‘Werken tussen de normale mensen’

Van mensen een warm welkom heten, meewerken in de keuken tot de kleedkamers van artiesten klaarmaken. Elf medewerkers met een verstandelijke beperking van Amerpoort werken sinds een half jaar in TivoliVredenburg. Het is het eerste poppodium dat zo’n samenwerking is aangegaan.

Vrijdagochtend loopt het al aardig vol in Het Gegeven Paard, een van de café-restaurants die bij concertzaal TivoliVredenburg hoort. De locatie, vlak bij het station en midden in het centrum van Utrecht, maakt het een gewilde plek, niet alleen voor concertbezoekers.

Joeri Wijsman loopt geconcentreerd rond met een dienblad met koffie en thee. Vriendelijk bedient hij de mensen aan hun tafels. Tussen alle drukte door heeft hij even tijd om wat te vertellen over zijn werk. ‘Ik werk hier nu een half jaar bij TivoliVredenburg’, vertelt hij, terwijl hij even aanschuift aan tafel bij Linette van Accooij en Miranda de Vries, zijn twee begeleiders van Amerpoort. ‘Ik kom uit Amersfoort Vathorst. Zo leer ik verder reizen. Ik werk zes uur per dag en vier dagen per week, en op verschillende werktijden. Ik werk vooral in de bediening en in de keuken, waar ik groente snijd en de avond voorbereid. Op de dag waarop ik ben ingedeeld, wordt besloten waar ik sta.’

Werken tussen ‘normale’ mensen

Net als de andere Amerpoort-collega’s bij TivoliVredenburg heeft hij horecaervaring opgedaan bij een andere dagbesteding. Nieuwe vaardigheden worden op de werkvloer geleerd onder aansturing van de begeleiders. Na deze ochtend in de bediening in het café, wacht Joeri straks nog een keukendienst. Ook dat vindt hij leuk.

‘Het allerleukste van mijn werk? Dat ik tussen normale mensen werk. Ik heb het gevoel dat ik geen beperking heb. Je ziet niet heel vaak mensen met een beperking werken in de horeca. Ik vind het echt fijn dat het kan. Iedereen ziet er hetzelfde uit in de witte blouse. Ook leuk is dat ik mensen kan meenemen naar concerten. Ik heb vorige week mijn eerste concert gezien: Nick en Simon.’

Lees het hele artikel op de website ‘Iedereen Doet Mee’ van de VNG.

You may also like