‘Als wij langskomen zijn we de slechteriken’

pm voorkantOp reportage bij een anti-agressietraining voor het blad PM Public Mission, december 2013.

Agressie en mondige burgers. Het is een probleem waar veel ambtenaren mee te maken hebben. Ook de inspecteurs in de luchtvaart, een sector die door strenge regelgeving onder druk staat. Op een training leren ze ermee omgaan.

‘Achterlijke tuinkabouter.’ ‘Wat een arrogante kop heb jij zeg!’. In een zaaltje staan elf mannen in drie rijen opgesteld. Daartussen door loopt een agressieve man met pet op. In zijn hand een pen waarmee hij heel zenuwachtig klikt. Hij schreeuwt in hun gezicht. Duwt ze naar achteren en komt heel dicht in hun gezicht. De mannen bewegen haast niet. Sommigen lopen rood aan in hun gezicht, een enkeling begint te lachen van de spanning, weer iemand anders begint heel snel te knipperen met de ogen. De meesten blijven stokstijf staan. Zoals ze is verteld.
Het gezicht van acteur Leo Spaans verandert meteen als hij zijn pet weer af zet. ‘Zo, vertel, wat gebeurde er.’ De elf mannen laten hun schouders weer hangen en zuchten opgelucht. ‘Ik had knikkende knieën.”. ‘Mijn hartslag ging erg tekeer’.’Zo ver had ik je in het echt nooit laten komen.’

Lees het hele artikel.

You may also like