Duurzaam werken aan werk blijft succesvol

Voor de Programmaraad en de ABU heb ik de afgelopen maanden updates gemaakt van een aantal praktijkvoorbeelden van publiek-private samenwerking tussen gemeenten, UWV en de uitzendsector. Deze cases stonden in het boekje ‘Duurzaam werken aan werk’ (2012) waaraan ik samen met De Tekstwerkplaats aan mee heb gewerkt.

De updates vormen deel van de campagne #PPSnu waarmee ABU, NBBU, OVAL, ministerie van SZW, Servicepunt Flex en de Programmaraad (UWV, VNG, Divosa en Cedris)  publiek-private samenwerking in het sociaal domein willen boosten. Vandaag is de campagne gelanceerd.

Hieronder het persbericht dat de ABU vandaag verstuurde:

Publiek-private samenwerking tussen gemeenten, UWV en de uitzendsector is een groot succes. Dat blijkt uit het actuele beeld van een aantal grote samenwerkingsprojecten, waarover de ABU en VNG twee jaar geleden schreven in de inspiratiegids Duurzaam werken aan werk. Vele honderden mensen zijn uit de uitkering aan het werk gekomen, werkgevers kunnen rekenen op een accurate service en de kruisbestuiving is nog lang niet uitgewerkt. Op de website van de ABU worden vijf projecten uitgelicht.

“We waren nieuwsgierig hoe een aantal grote projecten na twee jaar erbij staan”, zegt Leonie Oosterwaal, arbeidsmarktexpert bij de ABU. En dat geeft een heel positief beeld. De samenwerking tussen gemeenten en uitzendsector heeft veel duurzaam resultaat, zo blijkt uit het actuele beeld van de projecten. Projecten werden vaste, goed geoliede onderdelen in de gemeentelijke organisatie en waaieren uit naar andere regio’s of gemeenten. Werkgevers kunnen zaken doen aan één loket en maken gebruik van werkgeversbijeenkomsten. Of de samenwerking is verder uitgebouwd naar het gezamenlijk opzetten van opleidingstrajecten of naar doelgroepen die niet volledig kunnen werken door een beperking.

Naast veel banen en mensen uit de WW of bijstand levert de samenwerking vooral veel kennisuitwisseling op. “Als je kijkt hoe vijf jaar geleden het helemaal niet makkelijk was om mensen vanuit de bijstand te plaatsen via uitzendbureaus en hoe het nu gaat, zie je dat we veel bereikt hebben”, zegt Zahra Mousazadeh van de gemeente Drechtsteden. De matchmakers, jobhunters en trainers brengen veel ervaring mee. De uitzendbureaus hebben kennis over hoe je de arbeidsmarkt benadert, over relatiebeheer en communicatie rond vacatures. “Wij hebben de banen, zij de kandidaten. Het succes is er, omdat we hebben geïnvesteerd in elkaars organisatie”, aldus Esther Brooimans van Manpower.

#PPSnu

ABU, NBBU, OVAL, ministerie van SZW, Servicepunt Flex en de Programmaraad (UWV, VNG, Divosa en Cedris) hebben de handen ineengeslagen om inspirerende praktijkvoorbeelden en tips van publiek-private samenwerking in het sociaal domein te boosten. Via een gezamenlijke Twittercampagne met #PPSnu worden dagelijks tips verspreid om kennis en inspiratie op te doen over deze vorm van samenwerken.

You may also like