E-Zine Dag van de Stad 2018

E-zine voor Dag van de Stad

Van Leo Blokhuis, Pieter Winsemius tot Willemijn Verloop en Wobine Buijs, de burgemeester van Oss. Voor het speciale e-zine ‘Stad & Regio: Dag van de Stad’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heb ik verschillende interviews gedaan. 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze steeds drukkere steden veilig blijven? Er ligt een duidelijke rol voor burgers en buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s), bepleit voormalig minister Pieter Winsemius en voorzitter van het BOA Platform.

“Een duurzame stad is een stad in balans, een stad die slim met zijn strategische voorraden omgaat, of het nu om materialen, water of warmte gaat”, zegt Carolien van Hemel, directeur van het Utrecht Sustainability Institute. De stad in balans betekent voor onderzoeker Otto Raspe (PBL) juist dat we zowel kijken naar de stad als naar de economie, zowel naar het sociale als naar het ecologische, “zeg maar het klimaat en de energie. Kortom, we moeten breder kijken naar wat er allemaal in steden en regio’s gebeurt. Een balans moet er zijn tussen de verschillende groepen in de stad, maar ook tussen thema’s en actoren.”

“De Gezonde Stad is een stad waar mensen gezond kunnen wonen én ook echt gezond kunnen leven”, aldus Mieke Spaans, manager communicatie & strategie bij Jongeren Op Gezond Gewicht. “Mobiliteit geeft de stad een look and feel. Het bepaalt hoe je de stad beleeft. Vanuit dat idee kijk ik vooral dan naar de fietsinfrastructuur. Fietsen vind ik een spannende manier van bewegen die de stad letterlijk ervaarbaar maakt”, stelt Stefan Bendiks (Artgineering).

De VN-doelen (SDG’s) zijn een leidraad voor de hele wereld, stelt burgemeester Buijs-Glaudemans van Oss. “Ze zijn een taal om mee samen te werken.”

Lees het hele e-zine op de website van BZK.

You may also like