Gemeenten zien niets in belastingvoordeel voor ondernemers

Multiculturele winkel. Foto: Flickr Creative Commons/Rob Stoeltje.

Multiculturele winkel. Foto: Flickr Creative Commons/Rob Stoeltje.

Gemeenten hebben al sinds 2005 de mogelijkheid ondernemers in achterstandswijken te ondersteunen met belastingverlaging. Geen enkele gemeente maakt er gebruik van.

Winkeliers en andere ondernemers in achterstandswijken hebben het niet makkelijk. Winkelcriminaliteit, agressie en diefstal zetten hun winstmarges onder druk, aldus het Platform Detailhandel Nederland. Het platform doet dan ook dringend de oproep aan gemeenten om een maatregel te gebruiken die al jaren klaar staat: het verlagen van de onroerend zaak belasting (ozb) voor bedrijfspanden.

Liever subsidies
“Maar gemeenten geven liever subsidies af”, zegt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van het platform. Hij snapt er niks van waarom gemeenten er geen gebruik van maken. “Er wordt gezegd het werkt niet, maar hoe weet je dat als je het niet probeert?”

Amsterdam en Rotterdam ondersteunen ondernemers in achterstandswijken wel in hun kansenzones, maar zonder ozb-verlaging. Rotterdam laat ondernemers wel meepraten over gebruik van geld uit het ozb-fonds. ‘We willen niet dat de ene ondernemer het investeert in de wijk en de ander het in zijn broekzak stopt’, verklaart gemeentewoordvoerder Pieter Bas Simons.

Verklaring
Onderzoekers en kennisinstituten hebben er geen verklaring voor waarom de maatregel nooit is toegepast. Vinden ambtenaren het te moeilijk om een nieuw instrument in te voeren? Hebben de economische afdelingen bij gemeenten niets in de melk te brokkelen? Het blijft vooral gissen. Misschien is de link tussen ozb en winkelcriminaliteit niet sterk genoeg, zegt Asha Khoenkhoen van de VNG. “Je lost het er in ieder geval niet mee op.”

Het heeft inderdaad zijn effect niet bewezen, zegt ook Koos van Dijken van kennisinstituut Nicis. “Maar ik vraag zelf ook vaak aan gemeenten of ze niet wat actiever heffingen, retributies en vergunningen kunnen aanpassen om ondernemerschap te stimuleren.”

Of zien gemeenten ondernemers gewoon te vaak over het hoofd? Vorig jaar bleek uit onderzoek van sociaal geograaf Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth dat slechts zes van de veertig wijkactieplannen van de Vogelaarwijken rekening hielden met de lokale ondernemers. Rozema: “Beleidsmatig is er nog steeds weinig aandacht voor bij gemeenten. In veel wijken zijn er allemaal processen om de bewoners erbij te betrekken. De ondernemers worden vergeten.”

Pieter Verbeek/re.Public magazine

You may also like