Zandpad Utrecht. Foto: Pieter Verbeek.

Prostituees Zandpad huilend en scheldend weg

UTRECHT (ANP) – De gedwongen uittocht van vrouwen die werkten op de prostitutieboten aan het Utrechtse Zandpad brengt donderdag nogal wat emoties teweeg. Sommige prostituees pakken huilend hun boeltje, anderen laten scheldend hun ongenoegen blijken.

Pamela uit Bulgarije was net drie maanden aan het werk op een van de boten. ,,Dit is een hele slechte dag. Ik snap niet dat we weg moeten. Ik heb niks slechts gezien hier.”

Raamexploitant Wegra had de rechtbank in Utrecht gevraagd een streep te zetten door het besluit van de gemeente om de boten te sluiten. De bestuursrechter wees dat verzoek woensdag af. Om 9 uur donderdagochtend moesten de boten dicht zijn.

Wegra zou betrokken zijn bij mensenhandel. Om dezelfde reden sloot Utrecht al eerder de boten van twee andere exploitanten. Door de sluiting van de laatste werkplekken komen 200 vrouwen op straat te staan. Bij Wegra zelf staan 28 banen op de tocht.

Een medewerker van Wegra laat niet veel los. ,,Je ziet me wel bij de UWV”.

Mediavertegenwoordigers waren donderdagochtend in de meerderheid op het Zandpad. Sommige vrouwen durfden hun werkplek niet te verlaten bij het zien van zoveel straalzenders. Een buurtbewoner vond het onzin dat de gemeente Utrecht de boten dicht wil hebben. ,,Het Zandpad hoort bij Utrecht als de Wallen bij Amsterdam.”

De prostituees zeggen hun klandizie elders te gaan zoeken. ,,Ik ga de straat maar op, in Amsterdam of Rotterdam. Maar daar is wel een stuk slechter voor ons dan hier”, zei een Spaanse.

Rond het middaguur trokken ongeveer 15 prostituees naar het Utrechtse stadhuis om te protesteren tegen de sluiting. Met leuzen en het opzetten van tentjes vroegen ze nogmaals aandacht voor hun positie.

Dit artikel is onder meer geplaatst op Nu.nl, Brabants Dagblad en De Gelderlander.

You may also like