‘Nieuwe methoden van werken vereisen aanwezigheid op kantoor’

De Amerikaanse technologiegigant IBM is altijd een van de voorlopers geweest van thuiswerken. Nu haalt het bedrijf in de VS haar medewerkers weer terug naar kantoor. Is dit het einde van het beroemde flexibel werkenbeleid van IBM?

Bij de computergigant werd al in de jaren ’80 van de vorige eeuw thuiswerken een mogelijkheid voor het personeel. Veel eerder dan bij de rest van het bedrijfsleven. In 2009 werkte in de VS dan ook 40 procent van de medewerkers vanuit huis. Technologie als e-mail, webcam, video-conferenties en chatkanalen ondersteunden dat.

Mede dankzij dit flexibel werken kon het bedrijf een slordige 78 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte sluiten, wat een geschatte kostenbesparing van 92 miljoen euro opleverde.

Terug naar kantoor

Dat lijkt nu dus te veranderen. In maart kondigde IBM’s nieuwe chief marketing officer Michelle Peluso aan zo’n 2600 medewerkers van de marketingafdeling weer op kantoor te laten werken, verspreid over zeven hoofdkantoren. Volgens Peluso levert dat ‘snelle communicatie, wendbaarheid, creativiteit en échte leerervaringen op.’ Volgens sommigen zou dit betekenen dat thuiswerken over zijn hoogtepunt heen is.

Werk-privébalans

Is dit dus het einde van het thuiswerkbeleid voor IBM-medewerkers, ook in ons land? Nee, benadrukt Heleen Kamerman, woordvoerder van IBM Nederland. “We houden vast aan hetzelfde beleid. We hechten veel waarde aan werk-privébalans van onze medewerkers.”

Agile

Toch werken ook in Nederland meer IBM-medewerkers vaker op kantoor. “We zijn meer gaan werken met nieuwe methoden van werken. We werken bijvoorbeeld meer agile, in teams. IBM zet in op het creëren van moderne werkplekken die dat ondersteunen.”

“Een van de dingen die horen bij agile werken is dat je vaker fysiek bij elkaar zit, legt Kamerman uit. “Het agile werken doen we met interne teams maar ook met klanten. Een van de nieuwe methoden van werken die we bijvoorbeeld hanteren, design thinking, vereist dat je met elkaar in een ruimte bent. Dat werkt echt niet op afstand.”

Het thuiswerkbeleid blijft dus hetzelfde, maar nieuwe methoden van werken vereisen dus dat medewerkers vaker weer naar kantoor moeten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website Over Het Nieuwe Werken

You may also like