Koningin Beatrix op bezoek in IJsselstein. Foto: Pieter Verbeek.

Koningin vereerd door opkomst Utrechters

Koningin Beatrix voelde zich vrijdag aan het eind van haar jubileumbezoek aan de provincie Utrecht heel erg verwend door de opkomst van de vele inwoners van de provincie. Met name in Woerden was de opkomst erg groot. Ze noemde het bezoek overweldigend. Utrecht was de tweede provincie die zij aandeed in het kader van haar zilveren jubileum.

De vorstin bezocht een aantal lopende projecten. Die stonden in het teken van infrastructuur en stedenbouwkundige ontwikkelingen. In IJsselstein begon ze haar bezoek op het stadhuis, waar zij door de commissaris van de koningin in Utrecht B. Staal en de burgemeester van IJsselstein werd ontvangen. Ruim duizend mensen wachtten haar daar op.

Met het college van Gedeputeerde Staten sprak ze over ontwikkelingen in de provincie de laatste 25 jaar, over de veranderende rol van de provincie en de uitdagingen in de toekomst.
Volgens een van de gedeputeerden toonde ze erg veel interesse. Na het gesprek begaf Beatrix zich per bus naar de nieuwbouwwijk IJsselstein-zuid.

Onderweg kwam de bus van de koningin klem te zitten tussen de slagbomen van de overweg van de sneltram. De bus en de tram konden korte tijd nergens heen en de bomen moesten met de hand omhoog worden geduwd. Nadat het probleem opgelost was, vervolgde de koningin haar weg.

Ballonnen

In De Meridiaan, een nieuwe woonvorm voor senioren in de nieuwbouwwijk IJsselstein-Zuid, sprak de koningin met bewoners en IJsselsteiners die betrokken waren bij de ontwikkeling van het complex. Ze was onder de indruk en blij te horen hoe gelukkig de mensen daar wonen. Onder luid gejuich van honderden kinderen, die rode, witte en blauwe ballonnen oplieten, vertrok ze naar de provinciehoofdstad.

In het Mobilion, het bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat in Utrecht, sprak Beatrix met schoolkinderen, die projecten hebben ontwikkeld over infrastructuur, waterbeheersing, natuur en milieu.
Zo legden Lara en Kamilla (beiden 12 jaar) van de Ludgerusschool in Soest de vorstin uit hoe de A2 verbouwd moet worden om meer ruimte over te houden voor de natuur. Zeventien uitverkoren leerlingen van het Delta College uit Utrecht waren een beetje nerveus voor hun ontmoeting met de koningin. Zij hoorden vrijdagochtend pas dat zij haar projecten moesten laten zien, maar “gelukkig ging het allemaal goed”, aldus de scholieren.

‘Oranje Boven’

In Woerden wachtte Beatrix een ontvangst van duizenden mensen in feestelijke kledij. Kinderen hadden de dranghekken versierd met tekeningen en riepen de koningin aan of zongen ‘Oranje boven’. In het Arsenaal had ze een gesprek met de burgemeester, wethouders en vertegenwoordigers van de ondernemers en inwoners over de stedelijke vernieuwing van de binnenstad. Daarna liepen negentien eindexamenkandidaten van het Kalsbeek College een modeshow met eigen creaties op het met een enorme tent versierde Kerkplein.

Beatrix sloot de dag af met een dankwoord op een receptie in Woerden. Commissaris van de koningin Staal was erg trots op ‘zijn’ provincie. “U hoort het van het publiek vandaag, u bent onze koningin.”

Nieuwsbericht voor het ANP na een dag mee op pad met de Koningin in de provincie. Het is onder meer verschenen in De Volkskrant.

You may also like