Twee zzp’ers in hetzelfde huishouden. Hoe doe je dat?

Thuiswerken heeft allerlei voordelen. Het scheelt in de kosten en je kunt makkelijk je werk combineren met de zorg voor kinderen. Maar wat als je partner ook thuiswerkt? Martine van Lieshout en Mars Aussendorf uit Vleuten runnen allebei vanuit hetzelfde huis hun bedrijven. En delen de zorg voor hun kinderen van anderhalf en vier. “Het belangrijkste is afspraken maken met elkaar.”

Dat Martine en Mars allebei vanuit hun huis in een Utrechtse woonwijk werken is zo gegroeid nadat Mars in drie jaar geleden stopte met zijn baan bij een adviesbureau en voor zichzelf begon. Mars werkt als organisatieadviseur met zijn bedrijf Mars Consult voornamelijk voor organisaties in de publieke sector. Hij ontwikkelt innovatieve bedrijfsapplicaties en heeft onder meer een speciale methodiek ontwikkeld om werklast in organisaties in kaart te brengen. Sinds een klein jaar is ook Martine voor zichzelf begonnen met Van Lieshout Advies. Ze helpt bedrijven met online marketing en website analyses. Hun woonhuis is dus nu ook hun kantoor. En dat gaat goed, al zijn er de nodige uitdagingen.

Wat is het geheim van jullie succes?

Martine: “We hebben allebei ons eigen plekje. Mars zit op zolder en ik in de voorkamer, of in de keuken als de kinderen er zijn. Soms zien we elkaar de hele dag niet, pas bij het eten.”
Mars: “Het belangrijkste is dat we continu goed afspraken maken met elkaar. Anders zouden we geheid knallende ruzie hebben. We hebben de zorg over de kinderen gelijk verdeeld. Ik heb 20 uur per week de kinderen. Als het druk is dan maak ik het goed door om die uren heen te werken. Of ik maak een deal met Martine.”

Betekent dat jullie dan standaard weekenden en avonden werken?

Martine: “Ja. Maar zo zou ik het niet willen noemen. Als ondernemer werk je nu eenmaal meer dan veertig uur per week. Dat hoort erbij. Ik vind het heerlijk om het flexibel te doen.”
Ook Mars vindt het woord standaard niet passen. “Ik zou op zich dag en nacht kunnen werken. Ik vind mijn werk nu eenmaal leuk. Ik maak nu ongeveer 60 uur per week. Die sprokkel ik dus heel flexibel bij elkaar.”

Wat voor uitdagingen kom je daarbij tegen?

Mars: “Als je echt heel druk hebt kan het stress opleveren. Je moet je afspraken nakomen, daar heb je je aan gecommitteerd. Je wilt geen ontevreden klanten. Dus je moet afwegen; wat levert de minste schade op? Als ik een dag mijn productie niet draai of als zij een dag minder werkt? Zij zit in de opstartende fase, dus heeft niet altijd declarabele uren. Als ik een dag geen declarabele uren kan werken, kan dat heel pijnlijk zijn. Meestal geeft dat de doorslag, maar dat hoeft niet per se. Het blijft een spanningsveld om continu af te stemmen, en met elkaar die afwegingen te maken. Maar het gaat over het algemeen goed en we blijven erin groeien.”
Martine: “De afgelopen weken heeft Mars heel veel deadlines  gehad. Dan valt het systeem in duigen. Dan moet ik de zorg voor de kinderen overnemen in zijn uren. En dat betekent wel eens dat ik achter de computer zit met twee kinderen om me heen. Gelukkig krijgen we veel support van familie en vrienden.

Zitten jullie altijd thuis met je werk?

Mars: “Ik zit op dit moment ongeveer 80 procent van mijn werktijd thuis. Natuurlijk niet als ik afspraken buiten de deur heb, of als ik het even fijn vind om buiten te deur ‘productie te draaien’. Ik kies altijd de werkomgeving die op mij op dat moment het beste past. We gaan ook wel eens naar Seats2Meet. Laatst heb ik bij de buren thuis gezeten, die op vakantie waren.
Wat zou je andere stellen aanraden die in hetzelfde schuitje zitten als jullie?
Martine: “Ga flexibel om met je tijd. Kijk niet hoe je je werkweek in moet vullen, maar eerder hoe je je leven invult. Dat maakt het ondernemerschap wat luchtiger.”
Mars: “Bied inzicht in elkaars werk. In zekere zin doe je het samen. Ik kan alleen succesvol mijn werk doen als Martine mij ondersteunt door de zorg voor onze kinderen over te nemen. En andersom.”
Martine: “Zorg ervoor dat je ook een plek buitenshuis hebt om te kunnen werken. Om andere zzp’ers te ontmoeten en als uitvalsbasis als je het druk hebt. Als je altijd alleen maar thuis werkt krijg je ook minder inspiratie.”
Mars: “Besteed je tijd zo efficiënt mogelijk. Kijk naar jezelf. Wanneer doe je wat het meest effectief? Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de vroege ochtenduren. Daar maak ik nog wel eens te weinig gebruik van. Hou rekening met je eigen bioritme dus.”

Lees verder op ZZP Servicedesk

 

You may also like