Interviews voor Vakblad Od

Digitale transformatie, het op orde brengen van de informatiehuishouding en ontwikkelingen in de IT? Om dit alles in goede banen te leiden investeert de Rijksoverheid de komende jaren stevig in het binnenhalen van nieuw talent. Binnen allerlei domeinen van de IT en informatievoorziening (IV), op allerhande niveaus. Van starter tot ervaren specialist. Voor deze special van Vakblad Od heb ik een aantal interviews gedaan met IT- en IV-specialisten binnen de overheid, die meer vertellen over hun werk.

Vooraf interviewde ik Mandy Smits en Emilie Adegeest over het Open Huis IT&IV @Rijksoverheid, een evenement waar professionals op het gebied van IT en informatievoorziening (IV) de gelegenheid kregen om een kijkje te nemen in de keuken van de Rijksoverheid. IT-architect Ivo Jansch en beleidsmede­werker Lia de Niet vertellen over de CoronaMelder, de app die in coronatijd door miljoenen Nederlanders werd gebruikt, en gebouwd werd met open source. De maatschappelijke impact was groot. ‘Ik heb heel wat apps gemaakt, maar nog nooit eentje die letterlijk levens redt.’

Informatiespecialisten Chamira Baldemir en Marloes Roijackers werken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) in het programma Samen Digitaal aan de verbetering van de informatie­huishouding. Zo leveren ze hun bijdrage aan meer vertrouwen van de samenleving in de Rijksoverheid. Ik sprak met Felix Poortman over de GoedBewaard coaches, die medewerkers ondersteunen bij het beter archiveren van hun informatie. Een nieuwe vorm van werken om de informatiehuishouding te verbeteren is met multidisciplinaire teams. Ik sprak er over bij BZK met een aantal experts. Als er ergens IT-systemen veilig moeten zijn, is dat wel bij de Rijksoverheid. Gelukkig werken er experts die daarover waken. Zoals Remco van Egmond, ICT-coördinator bij het ministerie van BZK.

Anne Kempke vertelt dat de keuze niet moeilijk was om voor de overheid te werken, nadat ze haar studie informatiedienstverlening en informatiemanagement (IDM) had afgerond. Rutger Ebskamp vertelt hoe het Nationaal Archief als expertisecentrum informatiehuishouding een belangrijke rol heeft in de ondersteuning van overheidsorganisaties bij het duurzaam toegankelijk maken en houden van hun informatie.

Lees het hele magazine in e-zine vorm.

You may also like