Open werken in de praktijk

De overheid moet open werken omarmen. Een aantal gemeenten heeft de stap al genomen. Wat levert dat op in Enschede en Horst aan de Maas? En hoe krijg je de ambtenaren mee in deze nieuwe manier van werken? “Hergebruik biedt zoveel voordelen voor gemeenten, maar nog lang niet iedereen zien dat.”

Waarom zou je als gemeente niet gebruikmaken van succesvolle oplossingen van anderen? Den Haag en Utrecht hebben samengewerkt met Den Haag, Utrecht, SED-organisatie en 10 gemeenten in de vereniging Dimpact, de coöperatie van veertig gemeenten die gericht is op het verbeteren en moderniseren van publieke dienstverlening, aan de ontwikkeling van Open Formulieren, een open source e-formulieren-oplossing. Deze open source is door elke gemeente te downloaden op GitHub.

Als eerste in Nederland werkt de Limburgse gemeente Horst aan de Maas sinds afgelopen februari ermee om de digitale dienstverlening richting inwoners flink te verbeteren. Die kunnen makkelijker hun online zaken regelen dankzij de Open Formulieren, zoals een subsidie of parkeerontheffing aanvragen of een automatische incasso instellen. Ze kunnen nu bijvoorbeeld meerdere bijlagen tegelijk uploaden en kunnen ze formulieren tussentijds opslaan bij het invullen. Foto’s worden automatisch verkleind.

Horst aan de Maas is al jaren een voorloper op het gebied van digitale dienstverlening. De komst van Common Ground en open werken is een ontwikkeling, waar de Limburgse gemeente al jaren op wachtte, vertelt Harmke Hulsman, adviseur online dienstverlening van de gemeente. “Open Formulieren is nu concreet de eerste stap waarmee we echt goede formulieren kunnen realiseren en niet meer naar een leverancier toe hoeven stappen als we iets willen veranderen. We kunnen het zelf doen. De volgende stap is nu om een visie te maken waar we naartoe willen en welke applicaties we daarvoor nodig hebben.”

MijnEnschede

Ook in Enschede staat het open werken al langer op de agenda, vertelt Dick Laan, senior adviseur CIO Office. “We zijn al een aantal jaren bezig om in Dimpact-verband een open inwoner platform te ontwikkelen, een omgeving voor inwoners en ondernemers, waarin zij zaken kunnen doen. We noemen dat MijnEnschede. Dit platform hebben we ontwikkeld op basis van de software code van de gemeente Den Haag. Daar hebben we op verder gebouwd. Dat is een mooi voorbeeld van hergebruik van iets dat ergens anders ontwikkeld is.”

Lees het hele artikel op iBestuur.

You may also like