Prostituees, provincie en probleemjongeren

ANP nieuws in de zomermaanden 2013 vanuit de regio Utrecht.

In juni liet de provinciale PVV van zich horen in Utrecht. Begin van de maand maakte de partij zich samen met de SP boos over het wachtgeld van CvdK Roel Robbertsen. Later in de maand bleek de partij zelf fractiegeld te hebben gebruikt voor de uitvaart van oud-Statenlid Jos van Hal Scheffer, die zelfmoord had gepleegd. In juli bleken de kosten van de asbestdebacle van bijna een jaar eerder opgelopen te zijn tot ruim 8 miljoen.

Utrechtse prostituees
Juli was verder de maand van de Utrechtse prostituees. Die wisten, deels met dank aan de komkommertijd die al ingetreden was, zowat de gehele landelijke media te halen. Omdat de eigenaar van de boten aan het Zandpad en de ramen aan de Hardebollenstraat verdacht wordt van mensenhandel en allerlei andere onfrisse praktijken besloot burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht al deze werkplekken te sluiten. 300 prostituees kwamen op straat te staan.Kortom, Utrecht raakte in juli het grootste deel van haar prostitutie kwijt, alleen de straatprostituees aan de Europalaan zijn nog aan het werk.

In de kou gezet
De prostituees pleitten en protesteerden, maar Wolfsen was onvermurwbaar. Een deel van de dames wilde een coöperatie opstarten en vroeg Utrecht daarom dan maar om de huur van de woonboten over te nemen. Geen sprake van, aldus de burgemeester. De dames voelden zich in de kou gezet. Op 25 juli moesten om 9 uur ‘sochtends dan ook alle woonboten aan het Zandpad leeggemaakt en verlaten zijn. De hele landelijke pers was daarbij aanwezig. Het was weer een bijzonder moment. Allerlei straalwagens, cameramensen, fotografen en mannen en vrouwen met schrijfblokjes. Waaronder ik als correspondent voor het ANP. De laatste klanten die voor 9 uur nog een nummertje wilden maken, schrokken zich wild toen ze naar buiten kwamen en de batterij journalisten voor zich zagen. Verder waren er tussen de aanwezige pers maar een prostituees die hun spullen kwamen halen en hun sleutel inleveren. De emoties liepen daarbij soms hoog op.

Probleemjongeren
Verder nog in de afgelopen zomer: Het aantal probleemjongeren in Utrecht die in groepen op straat voor overlast en criminaliteit zorgen is het afgelopen jaar afgenomen. In Houten ontstond een rel rond de komst van een abortuskliniek pal naast een gereformeerde kerk en Amersfoort richt een monument op voor kunstenaar Mondriaan. De Utrechtse amateurvoetbalclub Faja Lobi KDS krijgt in augustus de primeur om de eerste voetbalwedstrijd in Nederland op het dak van een gebouw te spelen. Op de parkeergarage van de IKEA naast de A12.

You may also like