Schotse spelletjes zorgen voor verbinding

Sinds een paar jaar organiseert het Kandinsky College in Nijmegen de Highland Games, een dag vol Schotse spelletjes en andere activiteiten. Naast de eigen brugklasleerlingen sluiten ook die van een aantal andere tweetalige mavo-scholen aan. En dat is een groot succes. “Sport verbindt.”

Sinds een paar jaar organiseert het Kandinsky College in Nijmegen de Highland Games, een dag vol Schotse spelletjes en andere activiteiten. Naast de eigen brugklasleerlingen sluiten ook die van een aantal andere tweetalige mavo-scholen aan. En dat is een groot succes. ‘Sport verbindt.’

Van boomstammen werpen tot touwtrekken. Tijdens de Highland Games op het Kandinsky College zijn brugklassers van een aantal tweetalige mavo’s actief met spel en sport op zijn Schots. Het ene jaar doen er vier scholen mee, het laatste jaar waren het er twee. De dag wordt georganiseerd door een tto-coördinator en een docent lichamelijke opvoeding. Leerlingen uit tweetalig vwo 5 helpen ook mee.

Elk jaar is het weer een feest, vertelt Menno Lecocq, decaan en gymdocent, voorheen coördinator tweetalig mavo, én medeoprichter van de Highland Games. “De tto-leerlingen komen in direct contact met andere tto-leerlingen van een andere school. De teams worden volledig gemixt zodat ze nieuwe contacten opdoen.”

Bij de eerstvolgende editie sluiten de volgende scholen aan: Het Isendoorncollege te Warnsveld, Jan van Brabant College in Helmond en het Metameer in Boxmeer.

Netwerkdagen van Nuffic

Het idee om gezamenlijk Engelstalige activiteitendagen te organiseren voor de tweetalige mavo-scholen in de regio Oost ontstond tijdens de t-vmbo netwerkdagen van Nuffic, vertelt Lecocq. “Het Kandinksy College heeft sinds 2015 tweetalig mavo. Er waren regionaal weinig samenwerkings-verbanden met andere tweetalige mavo’s. Veel activiteiten uit tweetalig onderwijs, zoals debatteren, zijn voor mavo minder geschikt. Daarom was het mooi dat we elkaar tegenkwamen op de netwerkdagen van Nuffic.”

Die dagen zijn dan ook de reden dat we Highland Games zijn gaan organiseren. Lecocq: “We zijn hier op een gegeven moment als coördinatoren namens de mavo-scholen bij elkaar gaan zitten.”

En zo ontstond vanuit het mini-netwerk met het Isendoorn College (Warnsveld), de Lek en Linge (Culemborg), het Jan van Brabant College (Helmond), het Maasland College (Oss) en Metameer (Boxmeer) het idee om met elkaar om toerbeurt ieder jaar een activiteit per leergang op te zetten.

“We hebben toen het idee voor de Highland Games ingebracht, een activiteit die we al organiseerden voor onze havo- en vwo-leerlingen”, vertelt Lecocq. “We hadden al het materiaal ervoor, dus waarom niet ook voor de mavo?”

Alles in het Engels

Sindsdien organiseert het Kandinsky College elk jaar voor de brugklassers de Highland Games, en organiseren de andere scholen activiteitendagen voor de tweede, derde en vierde klassen voor de mavoleerlingen. Zoals rugby, cricket en culturele activiteiten. Vanzelfsprekend gaat alles in het Engels. Van de instructie voor de spelletjes tot aan de prijsuitreiking.

“In de eerste editie kwamen de andere scholen met hun tweetalige brugklassen bij ons op bezoek voor de Highland Games”, vertelt Lecocq. “De organisatie van de spellen hadden we grotendeels overgelaten aan tweetalig vwo 5 leerlingen die ze volledig in het Engels begeleidden.”

Na drie succesvolle edities gooide Covid roet in het eten. Pas in 2022 werd er weer voor het eerst een Highland Games georganiseerd voor brugklassers van de tweetalige mavo. Alleen het Maasland College uit Oss kwam toen op bezoek.

“Sport verbindt”

Lecocq hoopt dat de volgende edities weer uitgebreider zijn, want de Highland Games brengen de leerlingen enorm veel, stelt hij. “Het belangrijkste is natuurlijk dat ze extra oefenen in de Engelse taal. Net zo belangrijk vind ik dat ze verder vooral veel lol maken met elkaar en elkaar ontmoeten. Als gymdocent juich ik dit initiatief dan ook extra toe. Sport verbindt.”

“Je merkt dat de leerlingen het in eerste instantie niks vinden om in gemengde teams te spelen, maar uiteindelijk zie je vriendschappen ontstaan tussen leerlingen van de verschillende scholen. Zeker als ze elkaar het jaar erop weer zien bij een van de activiteiten op de andere scholen.”

Wat het ze verder brengt, gaat Lecocq verder, is kennismaken met anderen, maar ook met vreemde of nieuwe sporten als rugby en cricket. “Je leert met elkaar omgaan en je aanpassen aan anderen.”

Ook voor docenten bieden de Highland Games een toegevoegde waarde. “Naast de samenwerking bieden ze ons als docenten extra oefening in de Engelse taal, aangezien het allemaal Engelse activiteiten zijn. Het is heel erg waardevol om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen als tweetalige mavo. Daar helpen de netwerkdagen van Nuffic ook bij.”

Uitwisseling

Naast de Highland Games organiseert het Kandinsky ook andere internationale activiteiten. Naast een vaste reis naar Engeland, vindt er sinds Covid ook een uitwisseling plaats met een andere school in eigen land. Dat is inclusief Engelse activiteiten en logeren bij leeftijdgenoten thuis. Lecocq: “Het is een reis maar zonder vliegtuig en visa. Dit is ontstaan tijdens Covid. In september 2019 zijn we voor het laatst bij het Isendoorn geweest, waar we een warm welkom kregen. We hebben Engelse clinics gedaan, rugby en softball gespeeld en met elkaar geluncht. Het was een fijne informele sfeer.”

Daarnaast organiseert het Kandinsky College zogeheten Immersion Camps, waarbij leerlingen op locatie logeren en geheel ondergedompeld worden in de Engelse taal door samen allerlei activiteiten te doen in het Engels. Engelse games, sporten, teambuilding en van Levend Stratego tot marshmallows maken. Direct na de zomervakantie, twee dagen lang wennen ze zo weer helemaal aan het tweetalig onderwijs.

En dat werkt goed, vindt Lecocq. “Met zulke extra activiteiten krijg je echt meerwaarde in het tweetalig onderwijs. En dat levert wat op. Vrienden van mij werken in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Die waren zo onder de indruk van onze leerlingen die er presentaties deden. Het waren bijna native-speakers.”

Lees het volledige artikel op Nuffic Actueel. 

You may also like